Slavko Jovičić -

Оружје из БиХ завршава на свјетским ратиштима

Autor sjovicicslavuj | 17 Mart, 2010 | read_nums (450)

  Datum: 17.03.2010
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Вишак наоружања из БиХ, који је требало да буде уништен, завршавао у Грузији, Aвганистану, Пакистану и на неким другим дестинацијама, тврди посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић.

  Оружје из БиХ завршава на свјетским ратиштима

  - То показује да БиХ нема системске контроле над овом области. Под плаштом вишка наоружања наводно неупотребљиво оружје се префарба и у комерцијалним предузећима препакује и као нови, готови производ извози. Нико никада није поднио извјештај коме је тако препаковано оружје продато, колико новца је прибављено и стога се све то ради у комерцијалним предузећима која могу да се сакрију иза пословне тајне - каже он.

  Јовичић истиче да је углавном ријеч о нелегалним пословима и тајним каналима извоза који ће нанијети штету не само БиХ, која је на овакав начин постала прљави снабдјевач оружјем и муницијом, него и онима на које ће то оружје бити искоришћено.

  - Уништавање вишка наоружања и муниције прати безброј контроверзи, а постоје основане сумње да се ради о великим злоупотребама у које су упетљане и неке међународне организације које се мотају око цијелог тог процеса - каже он.

  --------------------------------------------------------------------------

  - Већ годинама постоји много проблема када је ријеч о уништавању вишка наоружања у БиХ, јер се ради о великим злоупотребама у тој области у које су упетљани одређени званичници Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, као и поједини представници међународних институција који се око цијелог тог процеса врте.

  Рекао је то члан заједничке Комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Мирко Околић.

  - Они који наводно уништавају вишак наоружања из цијелог процеса извлаче дуплу корист. С једне стране наплаћују посао уништавања вишка наоружања, а са друге стране дијелове наоружања и опреме користе у сврхе препродаје тајним каналима. Продају га или као отпадни материјал или као резервне дијелове, а према неким нашим сазнањима, одређени дијелови наоружања и муниције у комерцијалним предузећима у Федерацији БиХ само се префарбају и извозе као нови производи - казао је Околић.

  Истиче да од наводног уништавања вишка наоружања у БиХ највише користи имају комерцијална предузећа у Федерацији, јер се тај процес углавном врши на територији овог ентитета.

  - Уништавање вишка наоружања није транспарентно - каже Околић.

  ----------------------------------------------------------------------

  Како је јуче објавио "Глас Српске" SIPA истражује наводе о неправилностима у вези са процесом уништавања вишка оружја у приватним фирмама "Претис" и "Бинас" у ФБиХ.

  Scout д.о.о. и извоз оружја из БиХ

  На проблем шверца оружја из БиХ упозорио је још прије четири године "Aмнести интернешенел", који је у свом извјештају навео да се оружје, које треба да буде уништено, извози из БиХ у Ирак преко фирме Scout д.о.о.

  Хрватски медији објавили су тада да је власник ове фирме, чије је сједиште у приватном стану у улици Владимира Варићака 6 у загребачком насељу Слобоштина, хрватски држављанин Иван Перанец. За њега су медији навели да је у блиским везама са Сенадом Палићем, бившим главним логистичаром за набавку оружја за потребе Петог корпуса Aрмије РБиХ, те да је Перанец у ствари параван за Мију Aнића и Перу Џепину. Џепина је тада био предсједник, а Aнић члан Надзорног одбора фирме "Aрма-Вит", са сједиштем у Загребу у улици Ивана Шибла б.б. коју су основали бивши директори "Витезита" из Витеза у којем се и данас уништавају вишкови оружја.

  Tekst na linku -  glassrpske/novosti/Oruzje iz BiH zavrsava na svjetskim ratistima


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva