Slavko Jovičić -

Burna rasprava na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH: Ko je kome fašista?

Autor sjovicicslavuj | 17 Mart, 2010 | read_nums (438)
   


  Predstavnički dom Parlamenta BiH: Sukobi oko fašističkih organizacija; foto: Damir Ćumurović
   
   
  16/03/10
  Predstavnici SNSD-a podržavaju zabranu fašističkih i neofašističkih organizacija i grupa ukoliko će skupa sa Ravnogorskim četničkim pokretom biti zabranjene mudžahedinske i selefijske grupe.
   

  Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH zastupnika SDP-a Denisa Bećirovića kojim se traži zakonska zabrana fašističkih i neofašističkih organizacija i grupa izazvao je burnu raspravu na današnjem nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

  Prvo je samostalni poslanik Momčilo Novaković istakao kako ne postoji niko ko ne podržava zakonsku zabranu fašističkih organizacija, ali je prije toga nužno definirati neke odredbe, odnosno odrediti ko je takav.

  Komisijska ocjena

  Predložio je i amandman kojim se traži formiranje posebne komisije koja bi ocjenjivala da li je neka organizacija ili skupina fašistička ili ne.

  - Smatram kako bi bilo bolje da je predlagač išao sa posebnim zakonskim prijedlogom, istakao je Novaković, zaključivši da je i on prije izvjesnog vremena predlagao rezoluciju o osudi totalitarnih (komunističkih) režima, ali nije bilo spremnosti da se to prihvati.

  Poslanik SDA Šefik Džaferović rekao je kako već godinama pokušavaju donijeti zakonska rješenja kojim će se sankcionirati fašizam, te da je stoga jako važna poruka koja bi se građanima poslala usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH koji su predloženi.

  Na definiranju fašističkih organizacija insistirao je poslanik SNSD-a Slavko Jovičić ističući nezadovoljstvo odlukom da se sudiji i tužiocu ostavi diskreciono pravo da to ocjenjuje.

  Njegov stranački kolega i predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković povezao je izmjene ovog zakonskog akta sa formiranjem kriznog štaba za oslobađanje bivšeg člana Predsjedništva SR/R BiH Ejupa Ganića i izjava predsjednice Suda BiH date tim povodom.

  - Ovi slučajevi ne daju nam sigurnost u nezavisnost pravosuđa. Osim toga, ako je četnički ravnogorski pokret fašistička organizacija koja predstavlja strah bošnjačkog naroda, onda treba jasno i glasno reći i da su mudžahedini, selefije i vehabije isto tako grupe koje izazivaju strah u mom narodu. Kada o tome budete imali snage da govorite, onda predložite da se raščisti sa tim, ali na svim stranama, a ne samo jednoj, istakao je Živković.


  My picture!

Kategorije

Arhiva