Slavko Jovičić -

Slavuj Jovičić se boji da sudija ne proglasi Vojsku RS fašističkom

Autor sjovicicslavuj | 16 Mart, 2010 | read_nums (487)

  I u Evropskoj Uniji sudije određuju šta je fašizam, pa zašto ne i u BiH, rekao Bećirović
  Autor: SRNA
   

  16.03.2010.

   Poslanici u parlamentu BiH: Slavko Jovičić Slavuj i Milica Marković

  Predstavnici stranaka iz entiteta RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u raspravi o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona, kojim se predlažu kazne za osnivanje fašističkih ili neofašističkih organizacija, istakli su da se ovim zakonskim aktom ne precizira ko može neku organizaciju proglasiti fašističkom ili neofašističkom.

  Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić naglasio je da se mora znati koja je institucija nadležna da proglasi neku organizaciju fašističkom.

  - Ne može se ostaviti diskreciono pravo nekom tužiocu ili sudiji da odredi da je, recimo, Vojska Republike Srpske bila fašistička - rekao je Jovičić.

  Novaković predložio osnivanje komisije

  Nezavisni poslanik Momčilo Novaković predložio je amandman kojim se predviđa osnivanje komisije koja bi utvrdila kriterijume prema kojima će neke organizacije, institucije ili stranke biti označene kao fašističke.

  Konstatujući da se u BiH istorija različito tumači, Novaković je ocijenio da bi ovaj amandman riješio probleme u primjeni zakona.

  Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković istakao je da jasno i nedvosmisleno treba reći koje su organizacije fašističke, a još više koje su neofašističke.

  Živković skreće temu sa fašizma na selefije

  Reagujući na raspravu u kojoj su četnici označeni kao fašisti, Živković je pozvao Denisa Bećirovića, koji je predlagač izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, da se izjasni o organizacijama mudžahedina, selefija i vehabija u BiH.

  Bećirović nije odgovorio na ovo pitanje, ali je ocijenio da bi usvajanje predloženog zakona pozitivno uticalo na liberalizaciju viznog režima.

  Prema njegovim riječima, u zemljama EU pitanje zabrane fašističkih i neofašističkih organizacija regulisano je krivičnim zakonima.

  Bošnjaci podržali Bećirevića

  Bošnjački poslanici iskazali su podršku Bećirovićevom  prijedlogu kojim se uvode kazne od jedne do pet godina zatvora za osnivače i pripadnike fašističkih ili neofašističkih organizacija, te službena lica koja omoguće osnivanje ovih organizacija.

  Kazne se predviđaju i za isticanje fašističkih simbola i transparenata, te pjevanje fašističkih pjesama na sportskim terenima.

  Bećirović: I u Evropskoj Uniji sudije određuju šta je fašizam

  Bećirović je danas izjavio novinarima u Sarajevu da je vrlo bitno usvojiti dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se, između ostalog, predviđa zabrana osnivanja i uspostavljanja fašističkih ili neofašističkih organizacija.

  - Dopune Krivičnog zakona BiH predviđaju zabranu osnivanja i uspostavljanja fašističkih ili neofašističkih organizacija, koje šire ksenofobične ili druge nacionalističke ideologije, šire mržnju među narodima, te ugrožavaju sigurnost ljudi u BiH - rekao je Bećirović, koji je i predlagač ovih dopuna Zakona.

  On je dodao da bi usvajanje ovog zakona bila važna poruka svim narodima i građanima u BiH, "jer se svi građani BiH osjećaju nesigurni kada vide da fašističke organizacije nisu sankcionisane u BiH".

  - Ovaj zakon je potpuno u skladu s evropskim zakonima koji tretiraju ovu problematiku, a na sudskoj je vlasti da ona tumači šta je fašizam ili nije. To tako rade i u EU, a ne vidim razloga zašto se tako i u BiH ne bi ponašali - dodao je Bećirović.

  Prema njegovim riječima, trenutne odredbe u Krivičnom zakonu BiH nisu adekvatne.

  - Evidentno je da ovaj zakon treba popravljati i usaglašavati sa krivičnim zakonima, za početak, susjednih zemalja. U tom smislu potrebno ga je dopuniti sa ovim odredbama kojima će se na jasan način osuditi i zabraniti djelovanje svih fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH - kazao je Bećirović.

  Kako je rekao, to je interes i budućnosti BiH, ali i svih naroda koji su bili žrtve fašističkih organizacija u bh. historiji.

  - Jasno je šta je fašizam i njega treba na vrlo jasan način osuditi, bez obzira na to ko, kada i kako ga počinio - zaključio je.

  Posebne kazne za pjevanje fašističkih pjesama

  Prijedlogom zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH propisuju se kazne za osnivače fašističkih organizacija, pripadnike, ali i za službena lica koja dozvole registraciju ovakvih organizacija.

  Također, predviđene su kazne za isticanje fašističkih simbola na javnim mjestima, a posebno se predviđa kažnjavanje za isticanje fašističkih simbola, transparenata i pjevanje fašističkih pjesama na sportskim takmičenjima.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva