Slavko Jovičić -

КО МОЖЕ ОДРЕДИТИ ДА ЛИ ЈЕ НЕКА ОРГАНИЗАЦИЈА ФАШИСТИЧКА?

Autor sjovicicslavuj | 16 Mart, 2010 | read_nums (376)


          САРАЈЕВО, 16. МАРТА (СРНА) - Представници странака из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у расправи о Приједлогу закона о допуни Кривичног закона, којим се предлажу казне за оснивање фашистичких или неофашистичких организација, истакли су да се овим законским актом не прецизира ко може неку организацију прогласити фашистичком или неофашистичком.

          Посланик СНСД-а Славко Јовичић нагласио је да се мора знати која је институција надлежна да прогласи неку организацију фашистичком.

          "Не може се оставити дискреционо право неком тужиоцу или судији да одреди да је, рецимо, Војска Републике Српске била фашистичка", упозорио је Јовичић.

  ----------------------------------------------------

          Независни посланик Момчило Новаковић предложио је амандман којим се предвиђа оснивање комисије која би утврдила критеријуме према којима ће неке организације, институције или странке бити означене као фашистичке.

          Констатујући да се у БиХ историја различито тумачи, Новаковић је оцијенио да би овај амандман ријешио проблеме у примјени закона.

  --------------------------------------------------------------------

          Предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић истакао је да јасно и недвосмислено треба рећи које су организације фашистичке, а још више које су неофашистичке.

          Реагујући на једностране расправе у којима су искључиво четници означени као фашисти, Живковић је позвао Дениса Бећировића, који је предлагач измјена и допуна Кривичног закона БиХ, да се изјасни о организацијама муџахедина, селефија и вехабија у БиХ.

  ----------------------------------------------------------------------

          Бећировић није одговорио на ово питање, али је оцијенио да би усвајање предложеног закона позитивно утицало на либерализацију визног режима.

          Према његовим ријечима, у земљама ЕУ питање забране фашистичких и неофашистичких организација регулисано је кривичним законима.

  --------------------------------------------------------------------

          Бошњачки посланици исказали су подршку Бећировићевом приједлогу којим се уводе казне од једне до пет година затвора за осниваче и припаднике фашистичких или неофашистичких организација, те службена лица која омогуће оснивање ових организација.

          Казне се предвиђају и за истицање фашистичких симбола и транспарената, те пјевање фашистичких пјесама на спортским теренима.

          Претходно је Представнички дом, без веће расправе, размотрио више приједлога закона међу којима и Приједлог закона о измјенама и допунама закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva