Slavko Jovičić -

Za Ganića bi Federacija BiH dala i cijeli budžet, ako treba!

Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2010 | read_nums (383)  četvrtak, 11 mart 2010

  Dok Haris Silajdžić na račun svih građana BiH pomaže osumnjičenom za ratne zločine, porodica prvog predsjednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, koji se nalazi u Haškom tribunalu, gotovo godinu dana nije ga posjetila. Razlog je - nedostatak novca!

  Sonja Karadžić-Jovičić, kćerka Radovana Karadžića, kazala je za "Fokus" da nisu otvoreno ni tražili pomoć od institucija RS, svjesni da bi se to protumačilo na drugačiji način, ali priznaje da su očekivali da će nadležni imati sluha za potrebe porodice prvog predsjednika RS.

  - Taj sluh, vidimo, imaju svi u Federaciji, posebno kada su u pitanju ljudi poput Ganića ili Silajdžića, koji mogu državni novac koristiti u privatne svrhe. Naša posljednja porodična posjeta bila je krajem marta prošle godine i nemamo u planu neke nove odlaske, pošto nemamo novac za troškove puta i boravka u Hagu. Smatram da bi se taj problem morao riješiti na neki način, pa da članovi porodice haških zatvorenika bar dva ili tri puta godišnje vide svoje najbliže - istakla je Karadžić-Jovičić.

  --------------------------------------------------------------------

  Za razliku od najbližih članova porodice Karadžić, problema za redovna putovanja u Hag nemaju članovi pojedinih nevladinih organizacija iz FBiH, poput "Majki Srebrenice", koje su se krajem oktobra prošle godine organizovano uputile ka Haškom tribunalu, kako bi prisustvovale početku suđenja Karadžiću.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je on lično doživio niz neprijatnosti nakon što je rekao da bi mogao da se pojavi kao svjedok u predmetu istine u vezi s Karadžićem.

  - Kako bi tek sarajevski političari reagovali da sam kojim slučajem rekao da idem da posjetim Karadžića - upitao je Jovičić.

  --------------------------------------------------------------------

  Gostimir Popović, politički analitičar, kazao je da bi iz zvaničnog Sarajeva stizale žestoke kritike u slučaju da Vlada RS ili neko od sprskih političara na bilo koji način pokuša da pomogne Karadžiću ili bilo kome drugom osumnjičenom za ratne zločine.

  - Bošnjački političari po srpskom narodu osipaju paljbu i zbog vremenskih nepogoda, a samo se može zamisliti šta bi se desilo da se u Srpskoj organizuje prikupljanje potpisa za bilo koga osumnjičenog za ratne zločine, posebno za nekog tako visokog zvaničnika - naglasio je Popović.

  Kako je istakao, odnosi predstavnika RS prema ljudima kojima se sudi zbog navodih ratnih zločina uvijek su bili na određenoj distanci.

  - Reakcija srpskih lidera uvijek treba da bude zasnovana na istini i pravdi, te domaćim i međunarodnim pravnim regulativama, a ne da bude miješanje politike u pravne slučajeve kao što to sad rade bošnjački političari - naglasio je Popović.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva