Slavko Jovičić -

BiH zaboravila na dužnosnike Herceg Bosne i HVO-a

Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2010 | read_nums (411)  Četvrtak, 11 Ožujak 2010

  MOSTAR - Slučaj Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, pored činjenice da je digao na noge dio sadašnjeg državnog vrha koji je spreman pravno i financijski pomoći njegovoj obrani, otkrio je i zabrinjavajuću tendenciju prema kojoj se država BiH mnogo više skrbi za visoke dužnosnike iz, uvjetno rečeno, bošnjačkog korpusa. Iako se radi o nešto izmijenjenim okolnostima, u vrijeme kada je u Den Haag putovala hrvatska skupina na čelu s bivšim ministrom vanjskih poslova BiH Jadrankom Prlićem, reakcija službenog bh. vrha je izostala.

  Manjak pozornosti

  BiH nije mnogo uradila za skupinu bivših visokih dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne, tvorevine čija je prva zadaća bila obrana područja te iste BiH od agresije JNA, upozorio je izaslanik HDZ-a BiH u državnom Domu naroda Ivo Miro Jović, naglasivši kako nije problem financiranje obrane, nego nedostatak pozornosti spram onog što se događa u Haagu.
  “Jasno je koliko se malo pozornosti pridaje ljudima i njihovoj žrtvi koju podnose u Haagu”, smatra Jović, kojeg posebno smeta činjenica je šestorka često unaprijed osuđivana, dok su oni koji su počinili zločine na drugoj strani amnestirani. Čak što više, krvavi događaji u kojima su stradali Hrvati uopće se ne nazivaju zločinima, tvrdi Jović.

  ------------------------------------------------------------

  Nitko ne diže glas

  Mnogo nezadovoljniji odnosom državnog vrha spram obrane bošnjačkih kadrova osumnjičenih za ratne zločine su predstavnici srpskog naroda, koji upozoravaju kako je nepojmljivo da se u obranu osumnjičenih za zločine stavljaju i državne institucije, dok isto nije slučaj kada su u pitanju Srbi ili Hrvati. Prema riječima Slavka Jovičića, zastupnika SNSD-a u državnom Parlamentu, činjenica je da je politički vrh Bošnjaka stao u obranu Ganića, koji čak nije ni optužen, pa se čak traži i da Parlament BiH stane iza ovoga. Istodobno, dok su Hrvati i Srbi uhićivani, nitko iz institucija BiH nije digao glas, istaknuo je Jovičić, koji sada želi da se ispita  tko je Ganiću dao diplomatsku putovnicu i na čiji trošak idu djelatnici Harisa Silajdžića u London.

  Nisu svi jednaki

  “Jasno da su reakcije oštre kada je u pitanju netko iz bošnjačkog naroda te se čak prijeti i prekidom diplomatskih aktivnosti sa Srbijom, dok se prilikom uhićenja Hrvata i Srba prave spektakli i manifestacije”, tvrdi Jovičić, koji usput izražava sumnju u to da su pred zakonom u našoj zemlji jednaki pripadnici svih triju konstitutivnih naroda.

  ------------------------------------------------------

  Pitanje Herceg Bosne

  S druge strane, budući da se Herceg Bosna kao tvorevina u kontekstu suđenja šestorici Hrvata često osuđuje među bošnjačkim političarima, Jović podsjeća da se tu radi o legalnom i legitimnom tijelu Hrvata u BiH, čiji je slijednik nakon Washingtonskog sporazuma postala Federacija.

  Piše: D. Pušić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva