Slavko Jovičić -

Srbi optužuju Ambasadu BiH zbog pomoći Ganiću?!

Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2010 | read_nums (401)
   
  Zatraženo da se dopis UN-u stavi van snage, „jer izaziva pravnu nesigurnost građana u BiH“

   Autor: S. ROŽAJAC

   
    11.03.2010.
     
  Parlament BiH: Potpuno suprotstavljeni stavovi

  Foto: M. Živojević

   

   

  Nemili politički događaji koji su obilježili proteklu, ali i ovu sedmicu, jučer su bili u žiži rasprava poslanika Predstavničkog doma Državnog parlamenta.

  Hapšenje ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, različiti stavovi o incidentu koji se dogodio u zgradi institucija BiH povodom obilježavanja Dana nezavisnosti i dopis Ministarstva sigurnosti UN-u, u kojem se 45 organizacija iz BiH dovodi u vezu s terorističkim aktivnostima, raspirili su strasti poslanika.

  Pravna nesigurnost

  Na prijedlog poslanika SDP-a Zlatka Lagumdžije, Predstavnički dom uvrstio je u dnevni red informaciju o skandaloznom dopisu Ministarstva sigurnosti, ali se, zbog preobimnog dnevnog reda, poslanici o njoj nisu izjašnjavali.

  Zbog toga je Lagumdžija zatražio da ovaj dokument bude stavljen van snage, „jer izaziva pravnu nesigurnost građana u BiH“.

  - Povezivanje jedne aviokompanije (BH Airlines), Investicijske banke za razvoj i drugih institucija sa svjetskom mrežom terorista traži hitnu akciju. Jer, ova stvar znači mogućnost da avioni naše zemlje mogu svaki čas biti stavljeni pod sumnju - naveo je Lagumdžija. 

  --------------------------------------------------------------

  Raščišćavanje računa

  Srpski poslanici iskoristili su priliku da likuju nad hapšenjem Ganića, bošnjački su nastojali utvrditi konkretan prijedlog koji će mu pomoći, a hrvatski su nijemo slušali sve te verbalne rafale. Ni ostale tačke zbog mnogobrojnih pauza i višesatnih rasprava nisu došle na dnevni red.

  - Otkud bh. ambasadi u Londonu pravo da se stavi u funkciju Ganića i njegove djece - zapitao se poslanik SNSD-a Slavko Jovičić, dok je šef Kluba poslanika te stranke Drago Kalabić naglasio da je „konačno stiglo i FBiH ono sa čime je RS raščistila krajem devedesetih godina“.

  -----------------------------------------------------

  Razočaran tokom diskusije i likovanjem srpskih poslanika, ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić poručio je da bi Srbi, kao konstitutivan narod u BiH, trebali štititi građane ove zemlje.

  Tražena krivična odgovornost Mustafića

  Dok su bošnjački poslanici insistirali na zaštiti Ejupa Ganića, poslanici iz RS tražili su da se „rasvijetli slučaj provaljivanja u salu institucija BiH“ na Dan nezavisnosti. Poslanik SDS-a Mirko Okolić insistirao je da „Predstavnički dom osudi vandalsku provalu u salu i da Kolegij podnese krivičnu prijavu protiv Ibrana Mustafića, koji je razvalio vrata“.

  Naravno, ovakav prijedlog nije dobio podršku poslanika iz FBiH.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva