Slavko Jovičić -

Nova Handžar divizija

Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2010 | read_nums (715)

  S. MIŠLjENOVIĆ, 12.02.2010

     
   NA MUKU Bosne i Hercegovine sa vehabijama i njihovim pokretom, nadovezala se ovih dana još jedna - osnovana je neonacistička organizacija pod imenom Bosanski pokret nacionalnog ponosa. Osnivanje i delovanje, ova organizacija je najavila i na svom zvaničnom veb sajtu na internetu. Modelator stranice predstavlja se kao po zlu čuveni Karl Gustav Sauberzvajg, nekadašnji vođa zloglasne Handžar divizije.
  Tačnu adresu pokreta članovi ove neonacističke organizacije za sada dosta dobro kriju. Ne zna se ni ko su, ni koliko članova broji, ali se o planovima ne ćuti.

  Tako „Bosanski pokret nacionalnog ponosa“ na sajtu pompezno najavljuje da će sve veće gradove u BiH - Sarajevo, Banjaluku, Zenicu, Mostar - najpre oblepiti lecima. Posle toga se „svašta može uraditi“. Svojim neprijateljima smatraju Srbe, Jevreje, Rome, četnike, hrvatske separatiste, Tita i komuniste, homoseksualce i crnce i sve one koji ne veruju u fašizam.

  Na svojoj veb stranici, bosanski neonacisti, između ostalog, bave se i pitanjem referenduma u Republici Srpskoj. U slučaju raspisivanja referenduma u RS, kažu oni, odmah će se formirati paravojna formacija, koja nikome neće dati potpunu vlast nad Bosancima. Svaki pripadnik te formacije na jednoj ruci imaće ljiljane.

  Neonacisti insistiraju na Bosni i Hercegovini kao bošnjačkoj državi, uz tvrdnje o rasnoj superiornosti Bošnjaka nad drugim narodima.
   
  Poseban značaj daju fašističkoj Handžar diviziji iz Drugog svetskog rata, pa u detalje predstavljaju njen ratni put, uniforme i oružje, fotografije i zajedničke izlete.
  „Bosanski pokret nacionalnog ponosa“ izdao je i svoj manifest. U njemu stoji da su Bošnjaci jedini državotvorni narod i „pripadnikom se smatra svaki beli stanovnik Bosne, koji joj je odan bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost“. Takođe, ne priznaju ime Bosna i Hercegovina, i traže da se država zove samo Bosna i nikako drugačije. U manifestu idu dotle da javno tvrde kako se protive ulasku Bosne u EU i NATO.
  ----------------------------------------------------------
  Slavko Jovičić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH u parlamentu BiH kaže za „Novosti“ da će uskoro pripremiti zakon o internet kriminalu, koji mora da zabrani sve portale u BiH, koji se bave ovakvim ili sličnim ekstremnim opcijama.

  - Nesporno je da takvi portali imaju ogroman negativan uticaj na sve građane BiH. To nije ništa drugo, nego raspirivanje nacionalne mržnje i oni su i otvoreni radi pretnji srpskom narodu i RS. Osuđujem sve takve pokrete i organizacije. Tražiću da ministarstvo pravde zabrani rad ove i sličnih organizacija, da bezbednosne agencije naprave uvid šta se objavljuje na ovakvim sajtovima i da se utvrdi ko na takav način šalje klicu razdora među narodima u BiH - poručio je Jovičić.
  ------------------------------------------------------------------
  U MUP RS „Novostima“ je rečeno da će se posebno obratiti pažnja na sajtove sličnog sadržaja i pratiti da li će oni imati odjeka na građane RS.

  TUŽILAŠTVO

  VEST o osnivanju ove neonacističke organizacije u BiH neće proći nezapaženo od strane Tužilaštva BiH i mi ćemo se ozbiljno pozabaviti ovim problemom, rekli su „Novostima“ u Tužilaštvu BiH.

  DETALjNA PROVERA

  NA forumu zvaničnog sajta bošnjačke neonacističke organizacije do u detalje je objašnjeno kroz šta sve mora da prođe onaj koji bi želeo da postane njen član. Najpre, detaljnu proveru nacionalne i religijske pripadnosti, precizni odgovori koga ta osoba smatra saveznikom, a koga neprijateljem, ko mu je najveći autoritet u životu, i slično.

  PROPAGANDA

  BOSANSKA neonacistička organizacija preporučuje na svom sajtu da se širi propaganda i da se u slučaju da dođe do policijske intervencije, članovi sete magične rečenice: „Bez komentara“.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva