Slavko Jovičić -

Incko tjera vodu na bošnjački mlin

Autor sjovicicslavuj | 13 Februar, 2010 | read_nums (440)  Autor: Redakcija Fokus   

  subota, 13 februar 2010

  Izjavom da će zgrada Bogoslovije biti vraćena u posjed SPC za nekih pet do šest godina i to pod uslovom ako ne bude opstrukcija, visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko,  potvrdio je sumnje da je pod uticajem Sarajeva i da je, kao i svi njegovi prethodnici, u raljama baščaršijskih priča i tamošnjih politika prema srpskom narodu u BiH.

  Rekao je ovo "Fokusu" Staša Košarac, šef Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda RS, ocjenivši da je Inckova izjava istovremeno i dokaz još jednog poraza OHR-a.

  - Očigledno je da OHR ne može ništa uraditi u BiH bez pristanka bošnjačkih političkih elita, Islamske vjerske, kao  i akademske zajednice u Sarajevu - kaže Košarac.

  On Inckovu tvrdnju da je stoodstotno na strani SPC smatra neobjektivnom i odrazom njegove pristrasnosti.

  - Da je visoki predstavnik iskren kada kaže da je na strani SPC, onda bi učinio sve da problem bude riješen, jednako kao i za sve druge vjerske zajednice u BiH.

  Međutim, očigledno da Incko jedno obećava, a drugo radi u suprotnom ne bi pogazio obećanje iz oktobra prošle godine da će deklaracija o vraćanju Bogoslovije biti potpisana za desetak dana - zaključuje Košarac.

  ------------------------------------------------------------------

  Potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo, jedan od sudionika oktobarskog dogovora Incka i njegovog zamjenika Rafi Gregorijana sa federalnim, kantonalnim i opštinskim zvaničnicima nema komentara na najnoviju izjavu visokog predstavnika.

  - Ne mogu da komentarišem izjavu visokog predstavnika, ne znam na osnovu kojih činjenica je data - izjavio je Kebo za "Fokus".

  Potvrdio je da je Vlada FBiH usvojila protokol o izgradnji zgrade Ekonomskog fakulteta i da je taj protokol u posjedu OHR-a više od mjesec dana.

  - Nisam obaviješten iz kojih razloga još nema deklaracije koju bi, između ostalih, trebalo i ja da potpišem - kaže Kebo.

  ------------------------------------------------------------

  Poslanik u parlamentu BiH Slavko Jovičić sugeriše da je visoki predstavnik, Valentin Incko, svojom porukom SPC da će joj zgrada Bogoslovije koju godinama nezakonito koristi Ekonomski fakultet biti vraćena za nekih šest godina, zapravo potvrdio da je svaka priča o multietničnosti Sarajeva definitivno završena.

  - Niko me nakon ove izjave ne može prisiliti da Sarajevo nazivam glavnim gradom, jer glavni grad ne može biti grad sramote - poručuje on.

  Potpuno je jasno, dodaje Jovičić, da Bošnjaci ne žele da vrate zgradu Bogoslovije, jer su svjesni da bi vraćanjem Bogoslovije trebalo vratiti u posjed SPC pola Sarajeva.

  - Jasno je to i visokom predstavniku iz kojeg razloga i štiti bošnjačku stranu i šalje poruku SPC i Srbima da na povrat Bogoslovije mogu računati za nekih pet do šest godina, a što znači nikad - izričit je Jovičić.

  Dodaje da iz Inckove poruke s obzirom na činjenicu da je dugoročna, zaključuje da je visoki predstavnik već sebi produžio mandat.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva