Slavko Jovičić -

Agreman zaštitniku zločinaca

Autor sjovicicslavuj | 12 Februar, 2010 | read_nums (624)
   
   
   
   10. 02. 2010.
   A. PANDUREVIĆ
   
   BORIŠA ARNAUT IPAK AMBASADOR BIH U SRBIJI
  Pre dve godine Beograd odbio Arnauta jer je utvrđeno da je davao državljanstvo mudžahedinima

  Srbija je prihvatila Borišu Arnauta za novog ambasadora BiH u Beogradu. Srbi iz Republike Srpske traže od Beograda da odgovori zašto prihvata da za ambasadora BiH dođe Arnaut, kada mu je pre dve godine uskraćen agreman zbog veza sa mudžahedinima kojima je delio pasoše BiH.

  Prema informacijama bezbednosnih službi Arnaut je tokom rata, kao zamenik ministra unutrašnjih poslova, potpisao najmanje 20 rešenja o dodeli državljanstava mudžahedinima koji su na najsvirepije načine ubijali Srbe. Ove aktivnosti otkrio je NATO, a ti podaci su potvrđeni tokom istraga Komisije za reviziju državljanstava. Arnaut je izbegao krivično gonjenje zbog zastarelosti.

  -----------------------------------------------------------------

  Predsednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) Parlamenta BiH, Mirko Okolić, kaže da "ne razume razloge zbog kojih je Arnaut u očima Beograda napredovao od persone non grata do ambasadora".

  - Možda Beograd misli da će ovim popraviti dobrosusedske odnose sa BiH, a da mi iz RS treba da progutamo gorku pilulu. Ali, ovo stvarno nema smisla i samo je dosipanje soli na rane svih u RS. Pa zar je mali razlog da mu se uskrati agreman svi oni video-zapisi zverstava mudžahedina. Uz ovo nakaradno pravosuđe u BiH koje je slepo za srpska stradanja, sve oči iz RS su okrenute ka Beogradu, a onda dobijemo za ambasadora čoveka za koga smo se nadali da će Beograd otvoriti njegov predmet - kaže Okolić.

  On takođe ukazuje na licemerje BiH koja se na jednoj strani navodno bori protiv islamskog fundamentalizma, pa se organizuju hapšenja u Gornjoj Maoči, a onda na drugoj strani imenuje ambasador koji je direktno otvorio vrata BiH tom istom radikalnom islamizmu.

  -----------------------------------------------------

  - Još jednom se pokazalo da nas u Srbiji ne trebaju zvati braćom samo zato što smo Srbi - ogorčen je Slavko Jovičić  Slavuj, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.
  Agreman su, kaže, dali čoveku koji je u ratu dovodio okorele zločince.

  - Beograd, pod uticajem međunarodne zajednice, ne oseća patnje i stradanje srpskog naroda u BiH. Treba graditi prijateljske odnose, ali se oni ne mogu graditi jednostrano. U Sarajevu dobiju osip kada čuju reč "Srbija" - smatra Jovičić.

  On podseća da je svojevremeno ispred logoraša tužio Arnauta zbog dodele državljanstava mudžahedinima, ali da je odgovor koji je od Tužilaštva BiH dobio glasio - zastareo predmet.

  -------------------------------------------------------

  Kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, saznaju ''Vesti'' iz izvora bliskih istrazi koja je bila vođena protiv Arnauta, on je bio zadužen za davanje državljanstava mudžahedinima, ali je većinu rešenja potpisala tadašnja službenica CSB-a Sarajevo Mirsada Žutić-Beganović.

  Arnautov potpis našao se na dvadesetak rešenja, među kojima i na onom kojim se državljanstvo dodeljuje Alžircu Budelu Abdelu Džabaru koji je pre nego što je došao u BiH bio jedan od komandanata alžirske islamističke organizacije GIA.
  - On stoji i iza dodele državljanstava dvojici komandanata odreda "El mudžahid", Abu Maliju i Haris el Libi. Osim toga, on je uklanjao tragove boravka pojedinih islamističkih boraca u BiH - tvrdi izvor ''Vesti'' blizak istrazi koja se vodila o dodeli državljanstava.  

  Prihvaćen zbog boljih odnosa

  Prema pisanju medija, Arnautovo imenovanje dogovoreno je na nedavnom sastanku ministara inostranih poslova BiH, Srbije i Turske, Svena Alkalaja, Vuka Jeremića i Ahmeda Davutoglua u Beogradu. Tada je predloženo da se sada podrži Arnautova kandidatura kako bi se popravili odnosi susednih zemalja, jer BiH dve i po godine u Beogradu nema ambasadora. Prethodni kandidat Sead Avdić, jedan od osumnjičenih za masakr nad tuzlanskom kolonom, odmah potom je povukao svoju kandidaturu i otvorio vrata za Arnautovo imenovanje.

  Vesti /Stampano izdanje Dnevnik/Agreman zastitniku zlocinaca


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva