Slavko Jovičić -

Terorista ima kao šaše

Autor sjovicicslavuj | 22 Januar, 2010 | read_nums (521)

  S. MIŠLjENOVIĆ, 22.01.2010  Vehabije

   
  BANjALUKA - Poruka ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića da su izjave po kojima u Bosni i Hercegovini postoje terorističke organizacije i teroristi proizvoljne i neutemeljene, da nema izveštaja bezbednosnih agencija koje bi to potvrdile, izazvale su mnogobrojne reakcije stručnjaka.
  -------------------------------------------------------
   To što Ahmetović tvrdi je velika laž i obmana javnosti, kaže za "Novosti" Dževad Galijašević, član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma.
   
  - Ministar Ahmetović očigledno nije upoznat sa najnovijim izveštajem američke vlade, odnosno Stejt departmenta, prema kojem je 1.100 osoba iz BiH povezano sa terorizmom. Pored toga, u izveštaju Komiteta za bezbednost pri Savetu za bezbednost Ujedinjenih nacija još se nalazi oko 100 osoba iz BiH, kojima je zabranjen ulaz u SAD, upravo zbog povezanosti sa terorizmom - navodi Galijašević.
   
  On dalje objašnjava da prema izveštajima mnogobrojnih stranih bezbednosnih agencija, u BiH postoji više od 100.000 vehabija i ta brojka konstantno raste.

  - Nisu sve vehabije teroristi, ali svi teroristi jesu vehabije. To je ciljna grupa iz koje se regrutuju teroristi i članovi Al kaide. Oni zasada nemaju bataljone i brigade, ali dvojica islamista na radikalnom zadatku su već grupa i vojna formacija. Bojim se da je novi ministar počeo rano da daje proizvoljne informacije, pre nego što je upoznao celokupnu situaciju. Za to bi mu pomoglo do obiđe vehabijske džamije po BiH - ističe Galijašević.

  Sada je u BiH čitav bošnjački narod, tvrdi Galijašević, izložen radikalnoj islamizaciji i pretvaranju u ciljnu grupu radikalnog islamističkog delovanja u ovom području Evrope, ali i dalje.

  - Ako u ministarstvu bezbednosti BiH žele da to eliminišu moraju da razbiju mrežu radikalnog islama. To se može započeti tako što će se procesuirati pred pravosuđem BiH za ratne zločine članovi odreda "El mudžahedin", koji je bio formacijska osnova za izgradnju terorističke mreže u BiH - poručio je Galijašević.
  -----------------------------------------------------
  Član zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, Slavko Jovičić, tvrdi da se BiH teško može osloboditi balasta zvanog radikalni islam. On čak dodaje da Bosnu i Hercegovinu već prati glas da je zemlja u kojoj se obučavaju budući članovi Al kaide.

  - Imao sam priliku da posetim mnoge centre širom sveta i mogu da kažem da su me svuda pitali koliko dugo već Al kaida postoji u BiH, gde se obučavaju i koliko ima članova Al kaide u BiH.
  Nažalost, BiH u svetu smatraju zemljom u kojoj postoje ćelije ove islamske terorističke organizacije i bezbednosne agencije iz BiH moraju preduzeti sve što je u njihovoj moći, kako bi taj problem iskorenile. Ako do toga ne dođe, budući građani BiH mogli bi zbog toga da se nađu na crnoj listi svih zemalja sveta - kaže Jovičić.
  ----------------------------------------------------------

  POSTOJE IZVEŠTAJI

  DžEVAD Galijašević kaže da je izjava ministra Ahmetovića kako u BiH nema izveštaja o postojanju osoba povezanih sa terorizmom, u najmanju ruku netačna.
  - MUP RS, ali i ostale bezbednosne agencije, nedavno su objavile da je u BiH minimalno 40 osoba koje su povezane sa terorizmom i to je informacija koja je bila u javnosti. Sramota je da ministar bezbednosti BiH o tome ništa ne zna - ističe Galijašević.
  ----------------------------------------------------------

  OPTUŽENI PORIČU KRIVICU

  RIJAD Rusten Pašić
  , Edis Velić i Muhamed Rusten Pašić izjasnili su se u petak pred Drugim odeljenjem za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju suda BiH da nisu krivi, dok je optuženi Abdulah Handžić odbio da se izjasni o krivici, pa je sud, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, konstatovao da je poriče.

  Ovo je u petak saopšteno "Novostima" iz suda Bosne i Hercegovine. Rijada Rusten Pašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića optužnica tereti za krivična dela - terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih dela i neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom, kao i proizvodima dvojne namene. Muhameda Rusten Pašića i Edisa Strojila optužnica tereti za krivična dela - neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom, proizvodnja dvojne upotrebe i udruživanje radi činjenja krivičnih dela.

  U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Rijad Rusten Pašić organizovao grupu čiji su članovi postali i optuženi Abdula Handžić, Edis Velić, Muhamed Rusten Pašić i Edis Strojil, kažu u sudu BiH. Grupa je nabavljala i posedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namene, podobne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, video-snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstv. Sve ovo pripremano je u nameri da se izvrši napad na jedan od identifikovanih objekata, radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura u BiH.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva