Slavko Jovičić -

Bošnjačke stranke protiv zakona o popisu

Autor sjovicicslavuj | 22 Januar, 2010 | read_nums (522)

   Datum: 21.01.2010

  Autor: Željka Domazet

  SARAJEVO - Poslanici SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH poručili su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da nisu spremni da podrže Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine koji je juče u ovom domu razmatran u prvom čitanju.

  Bošnjačke stranke protiv zakona o popisu

   Poslanici Šemsudin Mehmedović i Slavko Jovičić Slavuj, pred početak sjednice parlamenta BiH..

  Predstavnici stranaka iz Republike Srpske nisu imali primjedbi na predloženi zakon koji omogućava izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te o jeziku, dok su poslanici HDZ BiH i HDZ 1990, ističući da se slažu sa potrebom usvajanja zakona i provođenja popisa, ocijenili da je u amandmanskoj fazi moguće napraviti izvjesne korekcije.

  - S obzirom na to da su SDA, Stranka za BiH i SDP izričiti da neće podržati zakon, vrijeme će etnodemografskim manipulantima pokazati da je popis neophodan i dokazaće im da se određene stvari mogu prikrivati, ali se ne mogu sakriti - rekao je predsjedavajući Parlamenta BiH Milorad Živković.

  Živković je istakao da su zaključci koje je predložila SDA, SBiH i SDP više ucjena nego kompromis.

  Poslanik SNSD-a Milica Marković kazala je da ni ova stranka nije zadovoljna sadržajem zakona ali da je riječ o kompromisnom rješenju i da je neophodno da BiH ima popis kada i sve zemlje Evropske unije.

  - Iznošenjem stavova koje smo čuli od poslanika bošnjački stranaka zakiva se u mjestu, čini se sve da popisa ne bude - kazala je Markovićeva.

  Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić je replicirajući poslanicima SDA i SBiH upitao zar nije etničko čišćenje silnih miliona maraka koji su trebali biti namijenjeni povratku a nestali su da više niko ne zna ni gdje.

  Šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović je rekao da se ne treba izjašnjavati o ovom zakonu i predložio da se formira parlamentarna grupa koja bi ga doradila.

  - Ovaj zakon je predlagala struka a ne politika. Pokušalo se time riješiti pitanje ukupnog broja stanovnika onako kako predlaže evrostat. O vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti se izjašnjavaju svi stanovnici u zemljama bivše Jugoslavije pa čak i u Albaniji i uvijek su to radili, s obzirom na to da su izričito etnodemografskim manipulantima, vrijeme će pokazati da je popis neophodan i da se rezultati popisa mogu prihvatiti ali se ne mogu sakriti - kazao je Živković.

  Referentni datum popisa je 31. mart 2011. i obuhvatao bi stanovnike BiH koji su prije tog datuma u BiH proveli godinu  kao i one koji su iz BiH otišli prije manje od jedne godine od ciljanog datuma popisa.

  Popis 1991. godine

  Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić rekao je da je nedopustivo što bošnjačke stranke ne žele popis stanovništva ni 20 godina od posljednjeg popisa i istakao da ni onaj popis koji je obavljen 1991. godine nigdje nije potvrđen.

  - Taj popis nikada nije prihvatio Parlament BiH iako se u svim pričama u popisu stanovništva i funkcionisanju vlasti pozivaju na njegove rezultate, rekao je on.

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva