Slavko Jovičić -

Zavlače biračima ruke u džep

Autor sjovicicslavuj | 24 Januar, 2010 | read_nums (488)   M. Kremenović ... nedjelja, 24 januar 2010 

  Zadaci Centralne izborne komisije BiH i lokalnih izbornih komisija, u skromnom opisu poslova, koji treba da obavljaju, svode se na sačinjavanje izbornih lista i utvrđivanje imovinskih kartona, pa čak ni to nisu u stanju da urade, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH komentarišući zahtjeve članova CIK BiH i izbornih komisija za povećanjem primanja.

  Drama u vezi s primanjima članova CIK BiH isplivala je prilikom zahtjeva za uvećanje finansijske nadoknade članovima komisija s obzirom na to da enormna primanja, pored sedmoro članova CIK BiH, imaju i brojne opštinske komsije.

  Jovičić je reagovao na nastojanje Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH, da članovima komsije uvećaju lična primanja, nakon što su usaglasili da im bude produžen mandat s pet na sedam godina.

  Zabrinjavajuće je i to što su se članovi Interresorne radne grupe, koju sačinjavaju predstavnici CIK BiH, Savjeta ministara BiH i parlamenta BiH saglasili da će i godinu dana nakon isteka sedmogodišnjeg mandata članovi CiK BiH primati punu platu koja iznosi 4.184 KM.

  - Izborne komisije imaju sasvim lagodan posao, ali im je očito i to nedovoljno pa traže još lagodniji. Nisu izbori u BiH svakih deset dana, pa da je obim njihovog posla toliko važan da traže ekstra zarade. Izbori su svake četiri godine, odnosno dvije, ukoliko se gledaju lokalni i opšti izbori - ističe Jovičić.

  On kaže da su njihova primanja enormno velika u odnosu na sve druge u institucijama BiH, koja su, kako je rekao, sami sebi predvidjeli u budžetu.

  - Zašto povećavati mandat članovima CIK BiH u odnosu na najduže mandate, koje imaju izabrani funkcioneri na najvišim pozicijama u BiH. Ne vidim profesionalni angažman članova CIK BiH. Zna se kada se održavaju izbori, ali je nejasno šta komisija radi u međuvremenu, kada se završe izbori. Možda im je zadatak da nekoga skinu sa funkcije, a da prethodno nisu provjerili da li taj čovjek ispunjava uslove da bude na listi. Tek kada se sjete da bi nešto trebalo da rade, skinu nekoga s liste sa zakašnjenjem - naveo je Jovičić.

  On je najavio da će se u parlamentu suprostaviti takvim namjerama, ukoliko se, kako kaže, neko odvaži da pusti takav prijedlog, ističući da ipak sumnja da će se to desiti.

  ------------------------------------------------------------------

  Parlamentarci i ministri koji su učestvovali u raspravi u Interresornoj radnoj grupi nezadovoljni su dosadašnjim načinom finansiranja prema kojem članovi Izborne komisije u Brčko distriktu tokom mandatnog perioda naplate i do 250.000 maraka, odnosno tri hijade maraka mjesečno.

  ---------------------------------------------------------

  Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, rekao je da su primanja članova komsije ekstremno velika.

  - Ne treba vam fakultet, a ni pamet da biste na ovaj način dobili ogroman novac. Šta rade ovi ljudi u vrijeme kada nisu izborne godine? - zapitao se Nović.

  -----------------------------------------------------------

  Niko Lozančić, potpredsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, postavio je pitanje trebaju li uopšte opštinske izborne komisije u godinama u kojima se ne održavaju izbori.

  Naveo je primjer Hrvatske, u kojoj članovi opštinskih izbornih komisija naknade primaju samo u izbornoj godini.

  -------------------------------------------------------

   DŽAFEROVIĆ: Enormna primanja

  Šefik Džaferović, poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da stvari nisu sporne po pitanju primanja sedmoro članova CIK BiH, upozoravajući da se nezadovoljstvo pojavilo zbog primanja lokalnih izbornih komisija koje djeluju jednom u dvije godine.

  - Mjesečna naknada ekstremna je recimo u Brčkom gdje iznosi tri i po hiljade maraka. Nije normalno ni da odbornik ima toliku platu. Još je nenormalnije da član lokalne izborne komsije, koji većinu vremena nema nikakvog posla, ima redovan mjesečni iznos u tolikom iznosu. Svaka opština ima izbornu komisiju, koje imaju naknade. Ne bi bilo problema da su te naknade 50 ili 100 maraka, ali tri hiljade maraka jeste veliki problem - rekao je Džaferović.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva