Slavko Jovičić -

RTRS odbija platiti novčanu kaznu od 100.000 KM koju je izrekao RAK!

Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2010 | read_nums (483)
   
  Prekršila standarde o prelasku s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje
   
   Autor: Fena/Srna/Onasa
   21.01.2010.
  RTRS: Gledaoci izloženi nepotrebnim troškovima
   

  Foto: Arhiv

  Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je donijela Rješenje kojim se Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) izriče novčana kazna od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61. UHF kanala na lokaciji Banja Luka-Pobrđe.

  Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da je RTRS 12. decembra 2009. u 00:00 sati počela s digitalnim zemaljskim emitovanjem programa po redovnoj programskoj shemi, te od 17. decembra 2009.  i s emitovanjem programa Europe by Satellite, po standardu DVB-T sa MPEG2 kompresijom, i na taj način prekršila član 32. stav 1. Zakona o komunikacijama BiH.

  Također, RTRS nije postupila po nalogu RAK-a od 14. decembra 2009. da obustavi nelegalno emitovanje na navedenom kanalu, kršeći time i član 46. stav 3. tačka c) Zakona o komunikacijama BiH.

  Interna komisija Agencije je, razmatrajući predmetni slučaj, ustanovila da je RTRS prekršila standarde definirane u državnoj Strategiji o prelasku s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje (DTT Strategija), koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 17. juna 2009. godine, i koja jasno utvrđuje nadležnosti i obaveze institucija u BiH za prelazak s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje u skladu s međunarodnim obavezama.

  Uzimajući u obzir da je RTRS bez odgovarajuće dozvole započela korištenje frekvencije iz digitalnog plana, uz nepoznate tehničke karakteristike, dovedeno je u pitanje i adekvatno postupanje Agencije u vezi s obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Završnih akata regionalne radiokonferencije Ženeva 06.

  Osim toga, RTRS je, pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustila da obavijesti korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.

  Naime, za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top box“, koji se neće moći koristiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje.

  DTT strategija predviđa emitovanje po standardu DVB -T s MPEG4 kompresijom i Agencija je, kao državni organ, zakonski zadužena da provodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da nijedna fizička ili pravna osoba ne može koristiti frekventni spektar bez odobrenja, saopćeno je iz RAK-a.

  RTRS neće platiti kaznu

  Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) saopštila je da neće platiti kaznu koju joj je izrekla Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH, jer je njen cilj "sprečavanje daljnjeg razvoja RTRS".

  "RTRS neće platiti kaznu jer bi to značilo priznanje podaničkog odnosa prema sarajevskom impotentnom činovničkom poimanju budućnosti ovog društva", saopćila je ova medijska kuća.

  Dodik: Pokušaj potcjenjivanja institucija RS

  Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o kažnjavanju Radio-televizije RS zbog uvođenja digitalnog signala neprihvatljiva politika i pokušaj omalovažavanja i potcjenjivanja institucija Srpske.

  "Ovo je još jedan pokušaj Sarajeva da disciplinuje Banjaluku i da spriječi ulazak Republike Srpske i BiH u evropske integracije putem novih tehnologija", rekao je Dodik, komentarišući odluku RAK-a da kazni RTRS sa 100.000 KM.

  Majkić nazvala RAK "nelegalnim organom"!

  Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da današnja  odluka Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o novčanom sankcionisanju Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ predstavlja mjeru "nelegalnog organa". 

  "Ovom odlukom RTRS se kažnjava, jer se usudio da napreduje prema zacrtanom cilju u skladu sa zahtjevima EU i počela da emituje program na digitalnom kanalu", izjavila je Majkićeva.

  Ona je napomenula da je RAK institucija koja na čelu ima direktora i Savjet kojima su istekli mandati, odnosno nelegalno rukovodstvo.

  "Usudila se Republika Srpska da bude bolja od BiH. To je ocijenio nelegalni organ i odlučio da je sankcioniše. To je potvrda da RS ide ispravnim putem i da u tom smjeru treba nastaviti", istakla je Majkićeva koja obavlja i dužnost člana Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  Dokić: Odluka RAK-a očekivana

  Predsjedavajući Komisije za transport i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić izjavio je da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o novčanom kažnjavanju Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ na neki način očekivana, ali ne u tako drastičnom obliku.
   
  "Rukovodstvo RTRS-a ušlo je u određeni rizik i pored činjenice da može da bude kažnjeno, rukovođeno dobrom namjerom da se deblokira započeti proces digitalizacije u BiH, koji je bio blokiran u Sarajevu", rekao je Dokić novinarima. 

  On je istakao da je RTRS ovim potezima pokazala da ne želi da bude na repu događaja u pogledu digitalizacije, napomenuvši da će se tražiti način da se proces digitalizacije završi kako je predvidio i Savjet ministara BiH do kraja 2011. godine.

  "Očekujem da će u žalbenom postupku RAK sagledati mogućnost smanjenja kazne i što prije izdati potrebnu licencu za RTRS da može da emituje eksperimentalni digitalni program. Mislim da će to biti od koristi za sve, i upozorenje onima koji su odgovorni da rade taj posao brže i ekspeditivnije", dodao je on.

  Jovičić: Katastrofalna odluka

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić ocijenio je katastrofalnom odluku Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o novčanom kažnjavanju Radiotelevizije Republike Srpske /RTRS/.

  "Umjesto da pohvale projekat digitalizacije RTRS-a i kažu da ta televizija ide naprijed, jer se digitalizacija mora provesti do 2011. godine, oni donose neprimjerene odluke o enormno visokom novčanom kažnjavanju", rekao je Jovičić novinarima.
   
  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković naglasila je da je kazna RAK-a neprimjerena, te da je ova agencija drastično i ekstremno djelovala u slučaju RTRS-a.

  Davidović: Drakonska kazna

  Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Dragan Davidović izjavio je večeras da je Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ neosnovano i drakonski kaznila ovu medijsku kuću, jer je iz Srpske napravljen prvi  pozitivan iskorak na uvođenju digitalizacije u BiH.  
   
  "RTRS ima vlastite resurse i kadrove da izvrši ovaj proces. Kažnjeni smo što smo iz Banjaluke, iz RS, prvi napravili pozitivan iskorak", istakao je Davidović za RTRS.

  Prema njegovim riječima, RTRS je krenula u ovaj proces, koji mora završiti do kraja 2011.godine, sa vlastitim potencijalom, kako na prostore BiH ne bi dolazile neke sumnjive ideje i da se ne bi pojavio neki četvrti javni emiter koji bi sve to dobio na sumnjiv način, a što bi predstavljalo svojevrstan presedan.

  Davidović je naglasio da će se RTRS  protiv ovakve odluke RAK-a boriti svim pravnim sredstvima i da neće platiti izrečenu kaznu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva