Slavko Jovičić -

U BiH nema pravde za sve

Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2010 | read_nums (492)

  Datum: 20.01.2010

   Autor: Dražen Remiković

  BANJALUKA, SARAJEVO - Većina pravnih stručnjaka i čelnika civilnog sektora, ali i jednog dijela političara smatra da se pravi loša slika o BiH kao pravnoj državi kada građani te zemlje moraju tražiti pravdu u drugoj državi jer je ne mogu naći u svojoj.

  Savez logoraša RS prije nekoliko dana ustupio je stotine predmeta za logore i zločine nad Srbima počinjene u toku prošlog rata na teritoriji BiH Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

  Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku, smatra da kada se nema povjerenja u domaće pravosuđe, legitimno je pravo da se to traži od drugih pravosudnih institucija.

  "U slučaju Dobrovoljačke, 'tuzlanske kolone', Atifa Dudakovića, Nasera Orića i drugih može se govoriti i o nečinjenju, selektivnom pristupu u procesuiranju odgovornih za konkretne ratne zločine, a treba imati u vidu da se to još posmatra s pozicija nacionalne podijeljenosti", kazao je Dejanović. Prema njegovoj procjeni, nikada se neće dogoditi da se svi odgovorni za ratne zločine na svim stranama procesuiraju, prvenstveno zbog nepostojanja političke volje i institucionalnih kapaciteta.

  ---------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH i bivši logoraš, kaže da ratne zločine na prostoru eks- Jugoslavije svaki sud na svijetu ima pravo da procesuira, te ne vidi problem da Tužilaštvo Srbije otvori predmete koje su logoraši iz RS dostavili ovoj instituciji.

  "Tužilaštvo BiH nije otvorilo još nijedan predmet u kojem su stradali Srbi, bez obzira na to što je bezbroj dokaza i izvještaja podneseno. Stiglo je sijaset predmeta iz Haga sa oznakom A koji su trebali biti odmah procesuirani, ali, nažalost, Sud BiH ne interesuje stradanje Srba", smatra Jovičić, i dodaje da je ista stvar s Tužilaštvom BiH u kojem su stranci, kako kaže, "vedrili i oblačili".

  On je kao primjer naveo Švedsku koja sudi optuženima za ratne zločine u BiH, te istakao da ako ona ima pravo da sudi, onda ima i Srbija.

  "Ja se solidarišem sa svojim sapatnicima i podržavam ih u svojim nastojanjima da istjeraju pravdu", kazao je Jovičić dodajući da je istina nedjeljiva i da na nju niko nema ekskluzivno pravo.

  -------------------------------------------------------

  Petar Kunić, profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci, kaže da su građani BiH došli u fazu da moraju zahtijevati procesuiranje zločina od druge države, a poseban akcenat toj priči daje to što se radi o ratnim zločinima.

  "Očito da nije bilo volje u Sudu BiH da se stvari procesuiraju i logoraše je nužda natjerala na takav potez. Sada možemo reći da je dobro što postoji takva mogućnost da se predmeti ustupe drugoj državi", objasnio je Kunić, naglašavajući da je Srbija odlučna da te slučajeve procesuira kako bi se, kako kaže, "jednom saznalo pravo stanje".

  ---------------------------------------------

  Međutim, u Tužilaštvu BiH su ponovili poznati stav da su za procesuiranje ratnih zločina na području BiH "isključivo nadležni pravosudni organi BiH".

  Na pitanje da li će Tužilaštvo BiH sarađivati sa Specijalnim tužilaštvom Srbije na ovim predmetima, portparol ove institucije Boris Grubešić je kazao da se "ratni zločini procesuiraju isključivo u pravosudnim organima BiH".

  "Nisam rekao da Tužiteljstvo BiH neće sarađivati sa ovim tužiteljstvom, a hoće li biti saradnje ili ne, ja to ne znam", kazao je Grubešić.

  On je naglasio da se ne spominje činjenica da je Tužilaštvo BiH podiglo više optužnica za stradanje Srba u toku prošlog rata.

  "Nikad ne pravimo nacionalnu selekciju kao što se to može čuti u nekim političkim krugovima da selektivno pristupamo rješavanju predmeta, nego taj posao obavljamo kao pravi profesionalci", kazao je Grubešić.

  ----------------------------------------------------

  U Ministarstvu pravde BiH su kratko kazali da ih nikad niko od kolega iz Srbije nije kontaktirao o eventualnoj razmjeni podataka i dokumenata kada su u pitanju ovi predmeti, te objasnili da oni nisu organ koji odlučuje u ovom slučaju.

  "Mi smo samo organ posredovanja preko kojega se odvija međunarodna pravna pomoć. Ukoliko Tužilaštvo BiH donese neku odluku, mi ćemo je samo proslijediti nadležnom organu", rekao je Jusuf Halilagić, generalni sekretar ovog ministarstva.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva