Slavko Jovičić -

Улазе у траг 20 милијарди марака донација

Autor sjovicicslavuj | 20 Januar, 2010 | read_nums (543)

  Datum: 19.01.2010
  Autor: Глас Српске

  СAРAЈЕВО - Комисија за утврђивање трошења донаторских средстава пристиглих у БиХ послије 1995. године послије године постојања јуче је утврдила конкретан план рада.

  Комисији, која постоји већ годину, ово је шести састанак и на њему је одлучено да ће се до сљедећег састанка у сриједу предложити изглед упитника који ће бити прослијеђен страним амбасадама, дипломатско-конзуларним представништвима и организацијама из земаља које су слале новчана средства у БиХ.

  Упитници ће бити послати и институцијама на свим нивоима које су биле задужене за утрошак послатих средстава.

  Комисија покушава да утврди гдје је нестао већи дио новца од 14 до 20 милијарди марака пристиглих послије рата у БиХ.

  Предсједник Комисије Сефер Халиловић рекао је јуче да ова комисија не би ни постојала да институције које су за то задужене раде свој посао како треба.

  Прије ове 2003. је такође била формирана комисија са сличним задатком, али је угашена. Њени налази о злоупотреби седам до осам милиона донација никада нису упућени правосудним институцијама, нити је SIPA отворила истрагу.

  Око 700 милиона КМ пристиглих само за обнову Сребренице од којих су повратници имали мало користи средства за обнову кућа завршавала су у приватним фондовима, а било је чак и малверзација приликом изградње Меморијалног центра у Поточарима.

  --------------------------------------------------------------

  Опструкције из Сарајева

  Члан комисије Славко Јовичић изјавио је јуче Срни да је очигледно да постоје опструкције из Сарајева када је ријеч о истраживању трошења новца од донација.

  - Опструкције постоје с разлогом, јер је 98 одсто донација стигло преко Сарајева, а у РС свега један до један и по одсто. Зато њима не одговара истина, а ријеч је о милијардама КМ покрадених донаторских средстава - рекао је Јовичић.

  Текст на линку: glassrpske.com/vijest/


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva