Slavko Jovičić -

ПОСЛАНИЦИ ИЗ РС ЗА ПОПИС СА ЕТНО-НАЦИОНАЛНИМ ЕЛЕМЕНТИМА

Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2010 | read_nums (485)

   


          САРАЈЕВО, 21. ЈАНУАРА (СРНА) - Посланици СДА у Представничком дому данас су поновили свој одраније познати став да Приједлог закона о попису становништва у БиХ 2011. године представља легализацију етничког чишћења, што су негирали посланици из Републике Српске (РС), истичући неопходност провођења пописа заједно са могућношћу изјашњавања о свим етно-националним елементима.

  ------------------------------------------------------

  Лазар Продановић из СНСД истакао је да најмање два од три конститутивна народа неће прихватити попис без могућности изјашњавања о нацији, вјери и језику.
          
          "То не би био само статистички податак'', рекао је Продановић, упозоравајући да је прича о босанским Србима и босанским Хрватима прича о босанској нацији.

  ----------------------------------------------

          Славко Јовичић из Клуба посланика СНСД подсјетио је да се Устав БиХ заснива на конститутивности народа.
          
          "Уколико нема националне одреднице у попису, нема ни Устава'', истакао је Јовичић, који се залаже за упоређивање резултата пописа из 1991. и 2011. како би се, између осталог, помогло утврђивању истине о страдању у БиХ.        
          
          Наводећи да ниједна институција у БиХ није верификовала попис становништва из 1991. године, он је запитао зашто га се онда сви слијепо држе.

  ------------------------------------------------------

          Независни посланик Момчило Новаковић оцијенио је да је од почетка евидентно да не постоји воља да се овај закон усвоји и проведе попис, те изразио сумњу да би закон о попису био усвојен чак и кад би постојала сагласност да се заувијек власт дијели према резултатима пописа из 1991. године.

  -------------------------------------------------------

          "За све земље у окружењу прихватљиво је да се грађани попишу по етничком и националном основу, чак и за Албанију'', рекао је предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић.
          
          Подсјећајући да је то увијек радила и БиХ, он је додао да му није јасно зашто то не би чинила и даље.
          
          "С обзиром да су СДА, Странка за БиХ и СДП изричити да неће подржати закон, вријеме ће етнодемографским манипулантима показати да је попис неопходан и доказаће им да се одређене ствари могу прикривати, али се не могу сакрити'', поручио је Живковић.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva