Slavko Jovičić -

РAК због дигитализације казнио РТРС са 100.000 КМ

Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2010 | read_nums (432)

  Datum: 21.01.2010
  Autor: М. Филиповић, Ж.Домазет

  СAРAЈЕВО, БAЊA ЛУКA - Регулаторна агенција за комуникације Радио-телевизији Републике Српске изрекла је казну од 100.000 марака због емитовања дигиталног сигнала са локације Побрђе Бања Лука.

  РAК због дигитализације казнио РТРС са 100.000 КМ
  РAК је саопштио да је утврђено да је РТРС овим "прекршио Закон о комуникацијама БиХ", те да није поступио по њиховом налогу од 14. децембра 2009. године да "обустави нелегално емитовање, кршећи тиме такође закон".

  - Одговорно тврдимо да у БиХ не постоји законска регулатива која одређује питање дигиталног емитовања и да не постоји могућност кажњавања заснована на закону. Драконска казна од 100.000 КМ јасно говори да је циљ овог рјешења спречавање даљег развоја Радио-телевизије РС - саопштено је из РТРС-а.

  Истичу да је Рјешење РAК-а донесено на невјешто исконструисаним закључцима и неистинито тумаченим законским одредбама.

  РТРС наводи да неће платити казну и додаје да је кажњена зато што јој је сједиште у Бањој Луци, зато што је Јавни сервис Републике Српске и зато што не користи језик мржње.

  - Намјера кажњавања је да се спријечи увођење нових технологија и извршавања обавеза према Европској заједници. Тражи се да платимо казну зато што послујемо без губитака, зато што смо кадровски, програмски и технички стабилни - кажу у РТРС-у.

  ---------------------------------------------------

  Премијер РС Милорад Додик рекао је да је одлука РAК-а о кажњавању РТРС-а неприхватљива и да је ово још један покушај омаловажавања и потцјењивања институција Српске.

  - Ово је још један покушај Сарајева да дисциплинује Бању Луку и спријечи улазак РС и БиХ у европске интеграције путем нових технологија - рекао је Додик и најавио да ће Влада РС разматрати ово питање на једној од идућих сједница.

  --------------------------------------------------------------

  Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да је рјешење РAК-а несхватљиво и неразумно, јер је дигитализација телевизије у БиХ захтјев Европске комисије који треба да буде испуњен до 2011. године.

  - РТРС је кажњена јер се усудила да учини технолошки напредак у области дигиталног емитовања у складу са највишим европским стандардима. РТРС је кажњена јер иде напријед корацима које друге телевизије у земљи не могу да слиједе - казала је Мајкићева.

  Додала је да РAК није реаговао и казнио телевизије у земљи које годинама "сију мржњу, лажи и клевете".

  - РAК је нелегална институција, јер су њеном директору и члановима Савјета истекли мандати, а у стању су да изричу овакве драконске казне. Дакле, ово рјешење РAК-а је нелегално - истакла је Мајкићева.

  -------------------------------------------------------

  Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић рекао је да је одлука РAК-а спорна и да је представља притисак.

  - РAК не говори о вишку средстава и плановима како ће их распоредити него жели да РТРС-у на тај начин одузме право на будућност - казао је Калабић.

  -------------------------------------------------------

  Посланик Славко Јовичић казао је да је РAК, умјесто казне, требало да похвали пројекат којим РТРС иде напријед.

  - РAК је институција беспосличара и канцерогено ткиво које треба укинути - сматра Јовичић.

  ----------------------------------------------------------------

  Члан Управног одбора БХРТ-а Никола Деретић казао је да је изречена казна РТРС-у веома висока, али је рекао да он није мјеродаван да коментарише рјешење РAК-а.

  Докић

  Посланик ПДП-а у Парламенту БиХ и предсједник Комисије за дигитализацију Бранко Докић казао је да је казна коју је РAК изрекао РТРС-у драстична.

  - Руководство РТРС-а је ушло свјесно у ризик, али је имало намјеру да започети процес дигитализације деблокира, а он је био блокиран у Сарајеву на државном нивоу скоро годину. Сви јавни сервиси очекивали су шест до седам милиона за прву фазу, како је било предвиђено пројектима, да би се ишло у израду преносног система, али се то није десило - казао је Докић.

  Додао је да РТРС не жели да буде на репу догађаја у процесу дигитализације и да ће тражити начин да се овај процес заврши како је и предвидио Савјет министара.

  Текст на линку: glassrpske.com - novosti/


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva