Slavko Jovičić -

ОДРЖАНА РАСПРАВА О ДОПУНИ КРИВИЧНОГ ЗАКОНА

Autor sjovicicslavuj | 21 Januar, 2010 | read_nums (460)

  САРАЈЕВО, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавили су расправу о Приједлогу закона о допуни Кривичног закона БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а БиХ Денис Бећиревић, којим се забрањује регистровање фашистичких организација.

  -----------------------------------------------------

          Предложеним законом прописују се казне за осниваче фашистичких организација и припадника, али и за службена лица која дозволе регистрацију таквих организација.

          Такође, предвиђене су казне за истицање фашистичких симбола на јавним мјестима и пјевање фашистичких пјесама на спортским такмичењима.

  -----------------------------------------------------------------

          Посланик СНСД-а Драго Калабић истакао је да је због важности Кривичног закона неопходно да предлагач јасно прецизира шта значе фашистичке организације да не би остале недоумице судијама и да се не би користио у дневнополитичке сврхе.

  ----------------------------------------------------------

          Предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић указао је да неке странке попут СДП-а БиХ дају себи ексклузивитет на антифашизам.

          "Немојте себи давати ексклузивитет да предлажете антифашистичке законе", поручио је Живковић.

  ------------------------------------------------------------

          Посланик ПДП-а Бранко Докић истакао је да се током расправе "стиче погрешан утисак да су припадници једног народа, који су били највише жртве фашистичког режима, сада то исто подржавају".

  -------------------------------------------------------------

          Посланик Странке за БиХ Адем Хускић истакао је да је за усвајање принципа овог законског акта у првом читању, а да се тај акт у наредној фази побољша.

  -----------------------------------------------------

         Посланици су одржали расправу о приједлозима закона о допунама Закона о Суду БиХ и Тужилаштву БиХ, који је по скраћеном поступку предложила шеф Клуба посланика Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић према којем би страни тужиоци и судије остали у пуном капацитету до 2012. године.

  ----------------------------------------------------------

          Посланик ПДП-а Бранко Докић је ове приједлоге закона назвао политиканством, које није потребно у парламенту, поготово што долази од странке која чини парламентарну већину.

  --------------------------------------------

          Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да се не може очекивати да се након одлука високог представника о продужетку мандата тужиоцима и судијама који раде на ратним злочинима сада ретроактивно парламент продужи мандат свим странцима у овим правосудним институцијама.

  ----------------------------------------------------------

          У току је расправа о Информацији о издатим дозволама за промет оружја, војне опреме и производа двојне намјене у 2008. години чији је подносилац Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva