Slavko Jovičić -

Malobrojni Srbi se iseljavaju iz Sarajeva

Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2010 | read_nums (488)


  Piše: Vanja Bjelica
  Utorak, 19 Siječanj 2010 

  SARAJEVO – Na području Mitropolije dabrobosanske koja obuhvaća područje Sarajeva i Zenice danas živi jedan posto predratnog pravoslavnog stanovništva koje je živjelo na tom prostoru, podaci su ove mitropolije. U izvješću koje je načinila ova mitropolija navodi se da je nastavljen trend da pravoslavni vjernici koji žive na području Mitropolije dabrobosanske u Federaciji BiH prodaju svoje stanove, kuće i imanja te sele na teritorij Republike Srpske i Srbije. Crkva ukazuje na zabrinjavajuću činjenicu da u parohijama na teritoriju Federacije ima mali broj krštenja, vjenčanja gotovo da i nema, a broj umrlih nerazmjerno je veliki u odnosu na broj vjernika. Ističu da u Federaciji živi pretežno staračka populacija.

  Bošnjački grad

  -------------------------------------------------------
  Srpski predstavnici u vlasti pak tvrde da na području cijele Federacije danas živi svega 2 do 3 posto prijeratnog srpskog stanovništva i da se taj broj svakim danom smanjuje. Oličenje izgona Srba sa svojih ognjišta, svakako je, tvrde, Sarajevo. Ipak kako popisa stanovništva u našoj državi nema već 20 godina nitko te podatke ne može ni potkrijepiti konkretnim brojkama. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić tvrdi da je zanemariv broj Srba i Hrvata u Sarajevu, što pokazuju i popisi djece u školama, u kojima se na prste mogu prebrojati djeca koja nose srpska ili hrvatska imena.

  “Potpuno je jasno da je Sarajevo bošnjački gard i da tu živi više od 95 posto Bošnjaka. Više je bilo Kineza u Sarajevu nego Srba i Hrvata, i to više nikada neće biti multietnički grad jer se i 18 godina nakon rata ljudi iseljavaju”, priča Jovičić. Glavni razlog za iseljavanja Srba iz ovoga grada jest netrpeljivost, ali i činjenica da ni na jednoj funkciji u institucijama i poduzećima nema Srba, tvrdi on i pojašnjava da se na prste mogu prebrojati oni koji nešto rade.

  Jedan od uvjeta za zapošljavanje nebošnjaka jest to da posao mogu dobiti samo oni koji su bili lojalni politici Alije Izetbegovića, tvrdi Jovičić. Važan podatak jest i taj da je prije rata u Sarajevu radilo najmanje 500 liječnika srpske nacionalnosti, a da danas rade dvojica ili trojica, a identična situacija je i na sveučilištima, u  poduzećima i institucijama.

  Nova iseljavanja

  Jovičić, koji svakodnevno komunicira s građanima Sarajeva, kaže da je upoznat sa situacijom desetak obitelji koje su se u protekloj godini iselile iz Sarajeva. Nisu kaže, više mogli živjeti na kazanima narodnih kuhinja, a radilo se o radno sposobnim ljudima koji su živjeli u Sarajevu i nekada imali vrlo važne funkcije. “Nikada se više nitko neće vratiti u ovo Sarajevo da bi bio ponižen. Zašto zaluđuju narod i pozivaju na povratak, kada znaju da nekome tko se vrati treba krov nad glavnom i posao. Nitko se neće vratiti nego će se iseliti i ovi koji su ostali.

  Od multietničkog Sarajeva ostali su samo navodni znaci. To je za vjekove vjekova zacementirano. Sarajevo postaje potpuno islamski bošnjački grad i to svima mora biti jasno”, sa žaljenjem zaključuje Jovičić.

  Šestero na božićnoj liturgiji

  Sarajevo je prije rata bio drugi grad u bivšoj Jugoslaviji po broju naseljenih Srba nakon Beograda. Prije rata u Sarajevu, tvrdi Slavko Joviučić, bilo je 160.000 Srba, a danas ih se na božićnoj liturgiji pojavi šestoro. “160.000 Srba u Sarajevu je povijest koja se nikada neće vratiti”, kaže Jovičić.

  Prema navodima predstavnika Srba u vlasti glavni razlog za neprovođenje popisa stanovništva jest upravo nova slika Federacije. Jovičić kaže da Bošnjaci zbog toga neće prihvatiti popis jer bi se dokazalo tko je vršio etničko čišćenje i u kojem vremenu.

  Vlast koči povratak imovine

  U izvješću Mitropolije se ističe da imovina SPC-a u FBiH još nije vraćena, a posebno zgrada Bogoslovije i da je u vezi s ovim pitanjem evidentna opstrukcija. Naglašavaju da im vlasti nisu dale ništa osim obećanja. Dodatni problem predstavlja što su na prostoru FBiH nastavljeni napadi i skrnavljenja pravoslavnih hramova i groblja. Slavko Jovičić kaže da je na sjednicama državnog Parlamenta u više navrata tražio da se vrati imovina SPC-u. Poznata je činjenica da je imovina SPC-a u Sarajevu ogromna i da nitko ne zna kolika je njezina vrijednost. Jovičić napominje da se i zgrada Parlamenta i Vijeća ministara nalazi na imovini SPC-a, kao i brojni hoteli, restorani, institucije.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva