Slavko Jovičić -

Bh. političari ne znaju za uspjeh u 2009. godini

Autor sjovicicslavuj | 28 Decembar, 2009 | read_nums (475)
   
  28-12-2009 02:00


   

  Politička scena u godini na izmaku je bila veliko poprište brojnih neuspjeha bh. političara, dok je o uspjesima bespredmetno i pričati.

  Najveći neuspjeh, bar prema riječima predsjednika Glavnog odbora SDA Halida Genjca, je neiskorištena šansa koju je američko-evropskim paketom ponudila međunarodna zajednica sa namjerom da se reformiše Ustav BiH. Kako za "San" kaže Genjac, on ovaj neuspjeh smatra i svojim ličnim.

  Promašena godina

  - Općenito mislim da je ovo bila definitivno neuspješna godina u pogledu političkog života. Mislim da je neiskorištena šansa koja nam je ponuđena "butmirskim paketom" neuspjeh sa najdalekosežnijim posljedicama. S jedne strane postojala je mogućnost da se s tim uspješnim rješavanjem BiH približi evropskom putu, a s druge strane neuspjeh je značio ne samo propuštanje te prilike nego i prilično veliku manifestaciju razočarenja međunarodne zajednice - kazao je Genjac za "San".

  -------------------------------------------------------------------

  Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić tvrdi da je u ovoj godini imao samo uspjehe u političkim vodama, a najveći je osnivanje partije na čijem je čelu.

  -Dovoljno je spomenuti da ova partija broji oko 16.000 članova i smatram to svojim ličnim uspjehom, a da li će biti društveni uspjeh, to će se pokazati na sljedećim izborima - istakao je Čavić.

  ------------------------------------------------------------------

  Generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić je naglasio da su njegovi lični neuspjesi to što je SDP imao nekoliko inicijativa u parlamentranoj proceduri „koje nisu naišle na razumijevanje i koje u konačnici nisu urodile očekivanim rezultatom".

  - Ono što bih posebno izdvojio je činjenica da smo imali inicijativu za smjenu Federalne vlade i da ona nije ispunjena. Najgore od svega je to što su svi po kuloarima pričali čak su se neki i za govornicom složili s našim stavovima i argumentima ali to nije urodilo potrebnim brojem glasova u Predstavničkom domu za smjenu Vlade - naglasio je Nikšić.

   ---------------------------------------------------

  Njegov stranački kolega Saša Magazinović, pak, kaže da je ostvario lični uspjeh na političkoj sceni - implementaciju njegove inicijative da Kanton Sarajevo dobije ulicu koja će nositi ime Srđana Aleksića.

  ----------------------------------------------------------------

  Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, pak, kratko nam je kazao da u ovoj godini nije imao niti jedan neuspjeh na političkoj sceni. Uspjehe također nije spominjao...

  ------------------------------------------------------

  Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić diplomatski je objasnio da „za neuspjeh političkog života teško da je kriv pojedinac jer nije u takvoj poziciji da donosi bitne odluke".

  - Nas trojica smo u Predstavničkom domu koji se rotiramo i na neki način rukovodimo parlamentom. I ja nemam poziciju u kojoj individualno mogu donositi odlučujuće poteze. Ja mogu glasati "za" i to je jedan glas, a na kolegiju također imam jedan glas gdje se moram usaglašavati s drugom dvojicom tako da ja nemam direktno poziciju s koje bi mogao pratiti kako je moj potez bio pozitivan ili negativan - kazao je on i izdvojio neispunjavanje uslova koji se tiču Parlamenta za liberalizaciju viznog režima kao lični neuspjeh.

  Neispunjene obaveze

  -To je dio ukupnog neuspjeha Parlamenta da svoj dio obaveza nije izvršio. Da se ne zamijene teze, ali Parlamentarna skupština je imala jasne obaveze koje nismo izvršili - ističe on. 

  -----------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD - a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, pak, smatra da je njegov najveći neuspjeh u ovoj godini što nije dočekao da svi stranci odu iz institucija BiH.

  -Ovdje su dobro došli kao turisti, da bar potroše neki euro, a ne da nam i dušu uzimaju - ističe Jovičić, koji kao svoj najveći uspjeh navodi to što je  „ostao normalan u političkim vodama u ovakvoj zemlji sa bezbroj turbulencija".

  --------------------------------------------------------------

  Poslanik HDZ - a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Velimir Jukić kaže da se ne može pohvaliti ni nekim uspjesima, a ni neuspjesima na političkoj sceni, „jer je samo jedinka".

  -Mogu se pohvaliti time da nikad ništa nisam prihvatio što je bilo protivno mojim uvjerenjima ali i dobrobiti funkcionalne BiH - naglasio je Jukić.

   ------------------------------------------------------------------

  Uskraćeni opozicionar

  Nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skuptšine BiH Slobodan Novaković je u svoje lične uspjehe ubrojio formiranje Demokratske partije „koja će zauzeti pravo mjesto u političkom životu BiH". Kao neuspjeh izdvaja to što je „u opoziciji uskraćen za neke ozbiljne rezultate".

  -Ali, nadam se da će se to u skorije vrijeme promijeniti - tješi se on.

   ----------------------------------------------------------------

  I pad je let

  Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić uspjehom smatra što je PDP otišao u opoziciju, „mada se s te pozicije ne može mnogo toga uraditi za BiH".

  -Žao mi je što se pokazalo da je PDP bio u pravu kad je riječ o ekonomskoj politici koja je i dovelo do razdora s koalicionim partnerom. To se i pokazalo u ovoj godini na izmaku - kazao je Nagradić.

  Dž. Busnov
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva