Slavko Jovičić -

Lakrdijama iz OHR nigdje kraja

Autor sjovicicslavuj | 26 Decembar, 2009 | read_nums (569)  petak, 25 decembar 2009

  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić potpuno je siguran da pitanje nacionalnog debalansa u vrhu FBiH, koji je na štetu Srba, neće biti riješen uopšte, a pogotovo na način koji je predložio visoki predstavnik, odnosno smjenom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Safeta Softića.

  - Da se radi o Srbinu, problem bi automatski bio riješen, visoki predstavnik bi posegnuo za bonskim ovlaštenjima, što ne bi bilo nikakvo iznenađenje, jer su ova ovlaštenja i izmišljena samo zbog Srba i satanizacije srpskog naroda. Ali, radi se o Bošnjaku i naprosto sam iznenađen činjenicom da se Valentin Incko uopšte sjetio da traži njegovu smjenu - kaže Jovičić.

   Prema njegovom mišljenju, kompletna priča o višegodišnjem nacionalnom debalansu u FBiH, uključujući i Inckov zahtjev za njegovo rješavanje, samo je još jedna u nizu lakrdija koje se sprovode u BiH.

  - Ovo je još jedan dokaz u kakvoj zemlji živimo i o kakvoj se ovdje ravnopravnosti radi. U Sarajevu je sve moguće, uglavnom na štetu Srba, jer potpuni debalans, kada su u pitanju funkcije u FBiH, nije nikakva novost, on postoji već sedam godina - tvrdi Jovičić.

  Što se OHR tiče, dodaje on, to je jedna nelegalna institucija u BiH koja ima sva ovozemaljska ovlaštenja kakva na ovom svijetu nisu imali ni kraljevi ni carevi.

  Zahtjev Valentina Incka za ispravljanjem nacionalnog debalansa u slučaju šest ključnih funkcija u FBiH, od kojih tri drže Bošnjaci, kao i njegovu preporuku da to bude riješeno na način da pozicija predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj se nalazi Softić, bude ustupljena Srbima, odbacila je prvo Ustavna komisija Parlamenta FBiH, a potom i Predstavnički dom.

  U njihovom obrazloženju za javnost navedeno je da nacionalni balans nije narušen  u okviru Parlamenta FBiH, jer je imenovanje Softića mnogo starije od imenovanja Amira Jaganjca  za predsjednika Vrhovnog suda FBiH, iz kojeg bi razloga problem trebalo da riješi Visoki sudski i tužilački savjet.

  Iz ovog savjeta uzvraćaju da ni oni nisu pogriješili, jer je Jaganjac imenovan u vrijeme kad je pozicija premijera FBiH bila upražnjena.

  - U vrijeme kada je Jaganjac imenovan premijer FBiH bio je u ostavci, što znači da je Ustavom propisani nacionalni balans narušen imenovanjem novog premijera iz reda bošnjačkog naroda - navodi se u obrazloženju VSTS.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva