Slavko Jovičić -

U kakvoj mi to živimo državi?

Autor sjovicicslavuj | 19 Novembar, 2009 | read_nums (500)

  ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

  19.11. 2009.
  Mnogo puta do sad sam pisao i u još više navrata sam govorio da je Bosna i Hercegovina zemlja raznih i skoro neshvatljivih apsurda...Mogao bih  do u nedogled da redam brojne  primjere koji bi najbolje dokazali i odslikali konstataciju s početka ovog teksta...

   Slika prva.

  Upokojio se Njegova svetost srpski patrijarh Pavle! Još za njegovog života ogroman broj, ne samo Srba, već i drugih pravoslavnih naroda, proglašavao ga je živim svecem, s razlogom! Cijeli svoj ovozemaljski život, naš patrijarh,  posvetio je pravoslavlju i svetoslavlju i asketski ga je proživio u neprestanom jevandjelskom i Hristovom učenju...Republika Srbija je u čast poštovanja i velike zahvalnosti patrijarhu Pavlu proglasila trodnevnu, a sam Grad Beograd četverodnevnu žalost. Republika Srpska je, takodje, na dan sahrane Njegove svetosti proglasila Dan žalosti na svojoj teritoriji. Sve je to razumljivo i civilizacijski.

  Iako u BiH živi veliki broj Srba, a u Republici Srpskoj je taj broj dominantan, eto, Savjet ministara BiH nije proglasio Dan žalosti u cijeloj zemlji zbog smrti srpskog patrijarha iako je Srpska pravoslavna crkva jedinstvena na područjima Republike Srbije, Republike Crne Gore i BiH.

  Možda je i bolje što tako nije uradjeno u BiH, jer je zaista neshvatljivo kako su se pojedini portali u Federaciji BiH, pa i na prostoru Srbije sramotno stavili na uslugu neljudima koji su lajali i bljuvali riječi nemoći, pa i otvorene mržnje prema čovjeku-svecu, a samim tim i prema ogromnom broju srpskog naroda, izuzev jednog malog broja šljama i najvećeg otpada koji pripada i našem rodu, nažalost!

   Ali, da podsjetim na sljedeće. Kad je 2005. godine umro papa Vojtila, e, tada je Savjet ministara BiH proglasio Dan žalosti na cijelom prostoru zemlje. O čemu se onda radi u ovoj nesrećnoj zemlji?

   Slika druga.

  Na dan sahrane Njegove svetosti, u Sarajevu je završena dvodnevna konferencija PIK-a, konferencija koju čine ambasadori zemalja Savjeta za implementaciju mira? Kakav rogobatan i neslavan naziv ove organizacije. Mir na sreću u BiH je već 14. godina i, ako Bog da, biće trajno a, eto, tamo neko izvan BiH treba da to sad u ovom vremenu implementira? Za ludilo u ovoj zemlji nikad nije pronadjena spasonosna vakcina.

   Da bi se kompletirali svi apsurdi i uvrede srpskog naroda pobrinuo se i visoki predstavnik u BiH Valentin Insko. Naime, na današnjoj konferenciji za štampu (četvrtak 19. 11. 2009.), nakon završetka pomenute konferencije u Sarajevu Insko je izašao ogrnut navijačkim šalom bh fudbalske reprezentacije i vidno je bio skrušen i sa nevidjenom tugom je patio zbog jučerašnjeg poraza BiH protiv Portugala u Zenici. 

  Ništa neobično, niti sporno, ali zar taj demokrata i „Njegova ekselencija“ nije mogao naći bar malo snage i čovječnosti u svojoj duši i srcu i zar bar nije mogao da onako, uobičajeno i protokolarno, ako ne i osječajno,  uputi saućešće srpskim vjernicima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi zbog upokojenja našeg patrijarha. Nažalost nije! A da jeste, onda bi mu i šal oko vrata imao kakvu takvu vrijedost.

  Ovako, upamet se srpski narode! Ovo nije poziv ni na kave reakcije, već poziv da otvorite oči i da shvatite, ako već niste, u kakvoj to zemlji  živimo. No, nikakve uvrede, niti poniženja neće nas pokolebati da čvrsto ostanemo svoji na svome u Hristovoj i patrijarhovoj vjeri i zavjetima da ćemo opstati i ostati bez obzira na sve bure i oluje kroz koje kao narod vjekovima prolazimo. 


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva