Slavko Jovičić -

Mapa bez srpskih kazamata

Autor sjovicicslavuj | 4 Novembar, 2009 | read_nums (461)
   DNEVNE NOVINE
   

  D. MAJSTOROVIĆ

  03.11.2009

  Kasarna "Viktor Bubanj", podrum hotela "Zagreb", Krupa kod Tarčina, samo su neki od logora za Srbe, koji nisu pomenuti u "Bosanskom atlasu ratnih zločina", predstavljenom juče u Sarajevu.

  Atlas je pripremio Istraživačko-dokumentacioni centar u Sarajevu, pod pokroviteljstvom Vlade Norveške, a administatorka u pomenutom centru, Alma Zahirović, "Fokusu" je rekla da je atlas projekat, koji nije završen, te da je javnosti izloženo samo ono što je do sada obrađeno.

  Na naše pitanje da li je moguće da oni, koji su bili zaduženi za obrađivanje podataka o stradanju svih naroda na području BiH tokom proteklog rata, nisu imali saznanja o dešavanjima u kasarni "Viktor Bubanj", Zahirovićeva je rekla da će i to sigurno doći na red.

  - Atlas je sada ponuđen na uvid javnosti, a svi oni, koji imaju podatke o stratištima i zločinima, mogu nam dostaviti svoja saznanja, kako bi time upotpunili sliku o dešavanjima u BiH - navela je Zahirovićeva.

  Srpski predstavnici, međutim, ogorčeni su činjenicom da nijedno od 126 mučilišta u navodno multietničkom Sarajevu nije obrađeno i uvršteno u pomenuti atlas. Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić, kazao je "Fokusu" da to, međutim, nikog ne treba da čudi, jer će Bošnjaci, koji vode Istraživačko-dokumentacioni centar u Sarajevu uraditi sve da bi zataškali sva zlodjela, počinjena nad srpskim narodom.

  - Ako bi u atlas unijeli podatke o logorima za Srbe, koji su postojali u Sarajevu, jasno je da bi time iz korijena izmijenili već opšteprihvaćenu sliku o karakteru proteklog sukoba u BiH. Atlas je samo još jedna u nizu malverzacija bošnjačke strane - naveo je Dukić, ukazavši na jedinu svjetlu tačku u tom projektu, a to je broj žrtava.

  Prema njegovim riječima, sarajevski Centar došao je do podatka o 99.000 stradalih na sve tri strane, što se drastično razlikuje od već opšteprihvaćene bošnjačke teze o 200.000 ubijenih Bošnjaka.

  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, smatra da podaci, objavljeni u atlasu, ne mogu biti relevantni, jer Centar i njegov direktor, Mirsad Tokača, nisu ostvarili saradnju ni sa jednim nadležnim organom u RS, kao ni s nevladinim sektorom u Srpskoj.

  - Ne osporavam tačnost navedenih podataka, ali smatram da nisu kompletni i relevantni, jer istraživači ovog centra nisu imali podatke iz RS. S druge strane, u tom centru rade isključivo Bošnjaci, tamo nema nijednog jedinog Srbina, tako da i s te strane postoje opravdane sumnje u iskrenost Tokačinih namjera - naveo je Jovičić.

  Da je tako, tvrdi on, najbolje govori podatak o izostavljanju kasarne "Viktor Bubanj" s liste logora, u kojem su tokom proteklog rata stradali Srbi. Jovičić navodi da je Tokača cijeli rat proveo u Sarajevu, da je svojevremeno radio i u policiji, tako da jednostavno nema nikakve šanse da on nije znao šta se dešava u kasarni. Samo taj podatak, navodi Jovičić, dovoljan je da baci sjenu sumnje na cijeli projekat.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva