Slavko Jovičić -

Republika Srpska protiv novog državnog Krivičnog zakona

Autor sjovicicslavuj | 2 Novembar, 2009 | read_nums (512)
   
  02-11-2009 02:00
   

  Blokade države iz RS ne prestaju - sada je na red došao i izmijenjeni Krivični zakon BiH. Ministarstvo pravde BiH uputilo je Vijeću ministara prijedlog izmjena državnog Krivičnog zakona, a iz Republike Srpske već poručuju da to neće prihvatiti. Inače, promjena tog zakona je jedan od uvjeta Evropske unije za ukidanje viza građanima BiH.

  Oduzimanje imovine

  Prema onome što je izjavio Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, nema ni govora da će SNSD prihvatiti predložene izmjene Krivičnog zakona koje se odnose na oduzimanje nelegalno stečene imovine.

  Republika Srpska će imati svoj zakon koji reguliše tu problematiku. Nelegalno stečena imovina je oduzeta od građana Republike Srpske i ona njima treba da bude vraćena. Nema šanse da se to reguliše državnim zakonom i da se ta oduzeta imovina smatra državnom imovinom - izjavio je Jovičić.

  Po njegovom mišljenju, ne treba očekivati da taj državni zakon bude uskoro usvojen „jer će sve ići sporo i trebat će nam najmanje tri mjeseca". On smatra da je jedina mogućnost da se sve završi do Nove godine da se ide na hitnu proceduru „jer se radi o uslovu iz Mape puta".

  Uložili 24 amandmana

  Prije dvadesetak dana evropski komesar za proširenje Oli Ren poručio je bh. vlastima da hitno moraju usvojiti izmjene Krivičnog zakona, zapravo usaglasiti ga sa međunarodnim normama.

  U prvom čitanju u Parlamentu BiH, sve što je predloženo, odbačeno je, a samo SNSD uložio je 24 amandmana.

  Nova verzija Krivičnog zakona koja je stigla Vijeću ministara, izmijenjena je u dijelu koji se odnosi na oduzimanje nelegalno stečene imovine.

  - Sud BiH moći će oduzimati imovinu osumnjičenim i optuženim za organizovani kriminal  i druga teška krivična djela ukoliko tužilac u toku postupka uspije da dokaže da je riječ o nelegalno stečenoj imovini - novi je prijedlog.

  Državni poslanici iz Republike Srpske poručili su da im ne pada na pamet da usvoje novi Krivični zakon ukoliko ne budu uvažene njihove primjedbe i amndmani koje su uložili. Sada se čeka stav Viieća ministara BiH.

  S.I. 


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva