Slavko Jovičić -

Vlast pljačka državu, a nikome ne odgovara

Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2009 | read_nums (439)  Utorak, 27 Listopad 2009 

  Piše: Dario Pušić

  SARAJEVO - Prekoračenje proračunskih sredstava, namještanje natječaja kao i ostale malverzacije u državnim institucijama i ministarstvima svake godine prolazi nekažnjeno. Unatoč nizu inicijativa za pokretanjem istraga u ovoj domeni Tužiteljstva do sada nisu otvorila niti jedan proces čiji bi cilj bio utvrđivanje odgovornosti za netransparentno trošenje sredstava. Naime, gotovo da nema institucije koja nije nenamjenski trošila sredstva građana. Odgovornost je izostala, i to prvenstveno zbog činjenice da parlamentarci izvješće samo prime k znanju.

  Bez sankcija

  Jedan od onih koji je tražio uvođenje sankcija za sve koji vrše prekoračenja u potrošnji, te istodobno krše različite zakone je i zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić. On je predlagao da se nakon dostavljanja revizorskih izvješća, gdje god postoje sumnje na zloporabe i nenamjensko trošenje sredstava ista izvješća proslijede Tužiteljstvu BiH te nakon toga utvrdi ima li kaznene odgovornosti onih na najvišim funkcijama.

  “Nama stigne izvješće u kojem su vidljiva prekoračenja, a nakon toga nema sankcija”, upozorio je Jovičić. Međutim, do sada ovakvi zahtjevi nisu uzimani u obzir, te je mišljenja kako je sada, u vrijeme ispunjavanja reformi nužnih za pristupanje EU-u, potrebno izmijeniti zakonsku proceduru. To bi značilo da se nakon revizorskog izvješća ide na utvrđivanje kaznene odgovornosti. Međutim, ono što posebno fascinira je činjenica da ovakva procedura uopće nije zakonski regulirana, stoga je samo pitanje dobre volje hoće li ili ne Tužiteljstvo pokrenuti bilo što. “Zašto Tužiteljstvo napokon ne pokrene istrage koje bi trebale otkriti kakve se malverzacije događaju u institucijama? Što rade institucije koje nadziru potrošnju sredstava? Postoje i drugi zakoni koji bi mogli tretirati ovu problematiku”, upozorava Jovičić.

  Prekoračenja


  Revizori su i ove godine imali veliki broj zamjerki na rad državnih ministarstava. Najveći broj zamjerki odnosi se na nezakonito postupanje prilikom javnih nabava, slab sustav internih kontrola prilikom korištenja sredstava, što dovodi do situacije da nema racionalne i opravdane potrošnje. Tako se prekoračenje u potrošnji mobilnih telefona ne sankcionira, putni nalozi ne otkrivaju stvarno stanje, odnosno broj prijeđenih kilometara, dok je trajanje pojedinačnih ugovora o djelu često bilo produljivano više puta za osobe koje su angažirane na poslovima koji su dijelom predviđeni sistematizacijom radnih mjesta.

  Gorivo, hrana, nabave

  Sredstva koja su državna ministarstva tijekom prošle godine utrošila na gorivo, hranu i različite nabave prelaze svaku mjeru. Naime, iz podataka do kojih je došao državni Ured za reviziju primjetno je kako se najveće zamjerke i dalje odnose na netransparentne javne nabave, nepoštivanje i nepravilnosti prilikom zaključivanja ugovora o djelu, pa do nepotpunih izvješća koja ne oslikavaju stvarno stanje potrošnje goriva i prijeđenih kilometara službenih automobila.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva