Slavko Jovičić -

Izbor teksta propao, a koštaće 60.00 KM

Autor sjovicicslavuj | 28 Oktobar, 2009 | read_nums (425)

  Autor: NEDELJKA BREBERINA
   
  Foto: S.Pašalić | 28.10.2009. 

  Banjaluka - Propali pokušaj izbora teksta himne BiH poreske obveznike u BiH koštaće više od 60.000 KM. Naime, prema nedavnoj odluci Saveta ministara BiH svakom članu Komisije za izbor teksta himne BiH trebalo bi da bude isplaćeno po 3.000 KM.

  Budući da je komisiju činilo 11 članova, od kojih šest parlamentaraca, književnici, pesnici i etnomuzikolozi, za njihov rad u komisiji trebalo bi da bude isplaćeno 33.000 KM. Tome treba dodati i nagradni fond od 30.000 KM koji bi trebalo da podele autori teksta Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, kako saznajemo, autori teksta još nisu dobili svoj honorar, niti ih je bilo ko iz državnih institucija kontaktirao nakon što je pokušaj izbora teksta državne himne propao u Domu naroda pre više od tri meseca. Slično je i sa članovima komisije, kojima bi, prema tvrdnjama iz Saveta ministara, naknade za rad tek trebalo da budu isplaćene, bez obzira na to što tekst himne nije ni usvojen.

  Pojedini parlamentarci koji su bili uključeni u proces izbora teksta državne himne ne kriju da su od samog početka bili skeptični da će se o ovom pitanju postići dogovor u BiH, ali kažu da bi bilo pošteno da autori teksta dobiju svoj novac, jer su završili svoj deo posla, a to što je «politika umešala svoje prste, ne bi trebalo da se njih tiče». Većina njih saglasna je i da nema smisla uskoro ponovo otvarati tu «osetljivu temu».

  «Nikada više ne bih prihvatio taj angažman, jer je očigledno da ne postoji taj koji će napisati himnu, a koja će odgovarati Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalim. Ne vidim mogućnost da se u ovom mandatu ponovo ulazi u taj projekat. Jedino je moguće u narednom i to da se raspiše pozivni konkurs na koji bi mogli da se odazovu samo pesnici, književnici i već afirmisani autori, jer tako ne bi dolazili u situaciju da se dostavljaju plagijati ili tekstovi koji ne zadovoljavaju ni estetske ni gramatičke kriterijume», kaže jedan od članova komisije Slavko Jovičić.

  On podseća da prema postojećoj proceduri, treba da prođe najmanje šest meseci da se obnovi postupak za izbor teksta himne, ali je uveren da se niko neće uskoro usuditi da ponovo pokrene tu priču.

  Pojedini članovi komisije iz FBiH, međutim, prst upiru u kolege iz RS, tvrdeći da su oni krivi što BiH ni danas nema tekst himne, «jer su bez ikakve argumentacije odbili predlog koji se našao u proceduri».
  «Šteta je i politička i svaka druga što nemamo himnu, jer to što pojedinci ne žele da prihvate tekst ni na koji način ne doprinosi izgradnji poverenja na koji se vrlo često pozivaju», kaže član komisije Adem Huskić.

  I njegov kolega Branko Zrno skeptičan je da će se u bliskoj budućnosti postići dogovor o himni, jer šansa koja je sada propuštena teško da će se ponoviti.
  «Komisiju su činili parlamentarci i ljudi od struke i iz entiteta. To je bila šansa koja je propuštena i sada sumnjam da uopšte ima smisla krenuti sa sličnom inicijativom. Trebamo izgleda sačekati neko drugo i povoljnije vreme», zaključuje Zrno.

  http://www.blic.rs/repsrpska.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva