Slavko Jovičić -

Pozvali Putina u Banju Luku

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2009 | read_nums (512)
  DNEVNE NOVINE
   
  Dan & noć
  S. GAJIĆ | 22.10.2009

  Parlamentarna delegacija iz BiH boravak u Moskvi iskoristila je kao priliku da uputi zvaničan poziv ruskom premijeru, Vladimiru Putinu, da što skorije posjeti Banju Luku, rekao je "Fokusu" član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Slavko Jovičić.

  - Rekao sam da bi u Banjoj Luci Putina dočekala i djeca iz osnovnih škola od Trebinja do Novog Grada, te da bi svi građani Srpske, s najvećom pažnjom, dobrodošlicom i gostoprimstvom, ugostili ruskog premijera. Ruskim zvaničnicima rekao sam da je to moja lična želja i želja svih građana RS. Nisam dobio odgovor da li će do posjete i doći, ali su moji sagovornici rekli da će Putinu prenijeti poziv - kazao je Jovičić.

  Delegacija Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koju pored Jovičića čini Mirko Okolić, predsjedavajući Komisije, te Božo Rajić, Hazim Rančić, Sadik Bahtić i Zoran Koprivica, večeras bi trebalo da se vrati iz Rusije, gdje je bila u bilateralnoj posjeti institucijama iz oblasti bezbjednosti Ruske Federacije.

  Na sastancima s Viktorom Ozerovim, predsjednikom Komiteta za odbranu i bezbjednost Savjeta Ruske Federacije, i predstavnicima Komiteta za bezbjednost državne Dume, postignuta je saglasnost da je za cijeli region od izuzetne važnosti bezbjednost na Balkanu. Sve zemlje, naveo je Jovičić, moraju učiniti velike napore u borbi protiv terorizma, droge i trgovine oružjem i bijelim robljem.

  - Na sastanku s predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije, u ime RS sam rekao da se Srpska zalaže za demilitarizaciju BiH i da je stav organizacija da se putem referenduma odluči o pristupanju NATO. U Ministarstvu su potpuno razumjeli našu poziciju i dali su nam podršku. Moje kolege iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda bili su protiv toga i u svojim izlaganjima iskazali su interes svojih naroda da BiH uđe u NATO - istakao je Jovičić.

  On je rekao da je od Aleksandra Aleksejeva, direktora Departmana za zemlje bivše Jugoslavije i zemlje Balkana u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije, tražio i dobio potpunu podršku u predstojećem procesu gašenja OHR. Jovičić napominje da mu je Aleksejev obećao da će se ruski predstavnici na sastanku u Briselu u novembru zalagati za gašenje i odlazak OHR.

  - Tražio sam da se Rusija mnogo više založi u poštovanju Dejtona, jer su ga oni potpisali i oni su garanti. Rusija je više simpatija pokazala za opredjeljenje BiH da postane članica EU, dok imaju sasvim drugačija gledanja na eventualno pristupanje BiH NATO. Nadam se da će Ruska Federacija pojačati svoj uticaj na Balkanu - kazao je Jovičić.

  Parlamentarci posjetili ambasadora BiH, Željka Janjetovića

  Delegacija BiH prilikom posjete Rusiji sastala se i s ambasadorom BiH u Moskvi, Željkom Janjetovićem, a posjetila je i značajna istorijska mjesta u ruskoj metropoli.

  - Ambasada BiH bila nam je na usluzi ovih dana, a posjetili smo i Crveni trg, te druga mjesta koja su važna za Rusiju i njenu istoriju i tradiciju - kazao je Jovičić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva