Slavko Jovičić -

ЈОВИЧИЋ: РУСКА ПОДРШКА ГАШЕЊУ ОХР-а

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2009 | read_nums (497)

          БИЈЕЉИНА, 23. ОКТОБРА (СРНА) - Члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Славко Јовичић изјавио је да је од директора Департмана за земље бивше Југославије и земље Балкана у Министарству спољних послова Руске Федерације Александра Алексејева добио потпуну подршку за предстојећи процес гашења ОХР-а.

            Јовичић је истакао да му је Алексејев обећао да ће се на састанку у Бриселу у новембру руски представници залагати за гашење ОХР-а.

          "Тражио сам да се Русија много више заложи у поштивању Дејтона, јер су га они потписали и они су гаранти. Русија је више симпатија показала за опредјељење БиХ да постане чланица ЕУ, док имају сасвим другачија гледања на евентуално приступање БиХ НАТО-у. Надам се да ће Руска Федерација појачати свој утицај на Балкану", рекао је Јовичић за "Фокус".

          Јовичић је додао да је на састанку са представницима Министарства одбране Русије у име Републике Српске рекао да се Српска залаже за демилитаризацију БиХ "и да је став организација да се путем референдума одлучи о приступању НАТО-у".
          
          "У Министарству су потпуно разумјели нашу позицију и дали су нам подршку. Моје колеге из реда бошњачког и хрватског народа били су против тога и у својим излагањима исказали су интерес својих народа да БиХ уђе у НАТО-у", истакао је Јовичић.

          Он је навео и да је на састанцима с предсједником Комитета за одбрану и безбједност Савјета Руске Федерације Виктором Озеровим и представницима Комитета за безбједност државне Думе постигнута сагласност да је за цијели регион од изузетне важности за безбједност на Балкану.

          "Све земље морају учинити велике напоре у борби против тероризма, дроге и трговине оружјем и бијелим робљем", додао је Јовичић.

          Парламентарна делегација из БиХ, нагласио је Јовичић, искористила је боравак у Москви да упути званичан позив руском премијеру Владимиру Путину да што скорије посјети Бањалуку.

          Делегација БиХ се приликом посјете Русији састала и са амбасадором БиХ у Москви Жељком Јањетовићем.
          Осим Јовичића, делегацију Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ чине предсједавајући Комисије Мирко Околић, те Божо Рајић, Хазим Ранчић, Садик Бахтић и Зоран Копривица.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva