Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: Dan Ž za BiH

Autor sjovicicslavuj | 19 Oktobar, 2009 | read_nums (467)
  DNEVNE NOVINE
  Kolumna - Puls
  19.10.2009

  U BiH skoro svaki dan, jeste dan "D" ili "C", odnosno "G", a nije isključeno da možda nije i dan "LJ", pa sve tako redom do slova "Ž", kojeg, eto, i nema u stranim jezicima, pa zar je onda čudno što nas stranci uopšte i ne razumiju?!! Otprilike, tako bi se mogla nazvati trenutna politička situacija u BiH.

  Od kako su se počeli voditi razgovori u vojnoj bazi NATO u "Butmiru", u kojima učestvuju politički lideri, selektivno odabrani po samo znanim kriterijumima jednog dijela međunarodne zajednice, rekao bih da su očekivanja sarajevske ćaršije porasla do neslućenih razmjera i da je "miroljubiva koegzistencija" podignuta na najveći stepen političkih, te istovremeno i bezbjednosnih tenzija i nevjerovatnih pritisaka na RS, čija bi, po zamislima mnogih sarajevskih, a i nekih svjetskih avanturista, jedina kolateralna šteta trebao biti Milorad Dodik. Moram odmah da kažem da je to suluda zamisao probošnjačkih lobista, pa i samih bošnjačkih političkih lidera, koji su se razmilili po svijetu, kao i po bašćaršijskim sećijadama i samo smišljaju kako da završe s eutanazijom Republike Srpske!?

  Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama imaju puno povjerenje u pregovaračke sposobnosti Milorada Dodika, jer smo ubijeđeni da lider najjače političke stranke u BiH zna, a dodaću, i ima kapacitet da se odupre stravičnim pritiscima sećijaša i unitarista iz raznih centara moći. Zapravo, o svemu što se ragovara u Butmiru i što "leteći tim" stranih diplomata traži da se prihvati u navodnim ustavnim promjenama, mora se imati na umu činjenica da će na kraju o tome, ipak, odlučivati samo Parlament BiH!

  Zato i čude stavovi međunarodne zajednice što su u pregovorima zaobiđeni srpski član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović. Još je čudnije da na tim pregovorima nema predsjedavajućeg Savjeta ministara, Nikole Špirića, koji o svemu što se ovih dana dešava na uzavreloj političkoj sceni u BiH informacije dobija iz medija?!

  Ali, najčudnije u cijeloj ovoj rašomonijadi jeste to što još niko iz međunarodne zajednice, eto, čak ni obavijestio nije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Milorada Živkovića, o bilo kakvim razgovorima, iako se zna da će svi, eventualno, "usaglašeni papiri" ustavne reforme, svoj epilog imati upravo u parlamentu. Ne mogu da vjerujem da sve ovo nije poznato "letećoj diplomatskoj-aktovsko-turističkoj" ekspediciji, koja proteklih dana užurbano krstari po BiH i trči od jednog do drugog političara, očekujući da će u "šatl diplomatiji", koristeći sva sredstva prinude, ucjena, pa i prijetnji, doći do trajnih rješenja ogromnih problema u BiH. Kojih problema?

  Pa onih koje stalno generišu upravo oni, kojima ne odgovara ovakvo ustavno uređenje BiH.

  No, siguran sam da će nakon završenih butmirskih putešestvija ipak sve doći na svoje, odnosno i naše, jer će svi srpski poslanici u Parlamentu BiH zastupati stavove i odluke koje donese Narodna skupština RS.

  Dakle, prije nego što i sam pritisnem dugme na glasačkoj tastaturi u Parlamentu BiH, sasvim je izvjesno da ću, kao i moje kolege poslanici, imati jasno definisane zaključke i opredjeljenje Narodne skuštine RS. Iako smo mi, srpski poslanici, u Parlamentu BiH posljednja karika u tom lancu očuvanja ustavno-pravnog i teritorijalnog statusa RS, ubijeđen sam da će ona biti najčvršća i da nema tog slabog šava na kojem bi mogla da pukne!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva