Slavko Jovičić -

Penjanje uz brdo ili silaženje niz brdo???

Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2009 | read_nums (427)

  PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

  U BiH je skoro svaki dan, dan „D“ ili „C“, odnosno „G“, a nije isključeno da možda nije i dan „LJ“, pa sve tako redom do slova „Ž“, kojeg, eto, i nema u stranim jezicima, pa zar je onda čudno što nas stranci uopšte i nerazumiju!?! Otprilike, tako bi se mogla nazvati trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

  Od kako su se počeli voditi razgovori u NATO-voj vojnoj bazi u Butmiru, u kojima učestvuju politički lideri, selektivno odabrani po samo znanim kriterijima jednog dijela medjunarodne zajednice, rekao bih da su očekivanja sarajevske ćaršije porasla do neslućenih razmjera i da je „miroljubiva koegzistencija“ podignuta na najveći stepen političkih, te istovremeno i bezbjednosnih tenzija i nevjerovatnih pritisaka na Republiku Srpsku, čija bi, po zamislima mnogih sarajevskih, a i nekih svjetskih avanturista, jedina koleteralna šteta trebao biti Milorad Dodik. Moram odmah da kažem da je to suluda zamisao probošnjačkih lobista, pa i samih bošnjačkih političkih lidera, koji su se razmilili po svijetu, kao i po bašćaršijskim sećijadama i samo smišljaju kako da završe sa eutanazijom Republike Srpske!?

  Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama imaju puno povjerenje u pregovaraćke sposobnosti Milorada Dodika, jer smo ubjedjeni da lider najjače političke stranke u BiH zna, a dodaću, i ima kapacitet da se odupre stravičnim pritiscima sećijaša i unitarista iz raznih centara moći.  Zapravo, o svemu što se ragovara u Butmiru i što „leteči tim“ stranih diplomata traži da se prihvati u navodnim ustavnim promjenama, mora se imati na umu činjenica da će na kraju o tome, ipak, odlučivati samo Parlament BiH!

  Zato i čude stavovi medjunarodne zajednice što su u pregovorima zaobidjeni srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Još je čudnije da na tim pregovorima nema predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića, koji o svemu što se ovih dana dešava na uzavreloj političkoj sceni u BiH informacije dobiva iz medija?!

  Ali, najčudnije u cijeloj ovoj rašomonijadi je to: što  još niko iz medjunarodne zajednice, eto, čak ni obavijestio nije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića o bilo kakvim razgovorima, iako se zna da će svi, eventualno, „usaglašeni papiri“ ustavne reforme, svoj epilog imati upravo u parlamentu. Ne mogu da vjerujem da sve ovo nije poznato „letećoj diplomatskoj-aktovsko-turističkoj“ ekspediciji, koja ovih dana užurbano krstari po BiH i trči od jednog do drugog političara, očekujući da će u „šatl-diplomatiji“,  koristeći sva sredstva prinude, ucjena, pa i prijetnji, doći do  trajnih rješenja ogromnih problema u BiH. Kojih problema? Pa onih koje stalno generišu upravo oni, kojima ne odgovara ovakvo ustavno uredjenje BiH.

  No, siguran sam da će nakon završenih „butmirskih“ putešestvija ipak sve doći na svoje, odnosno i naše, jer će svi srpski poslanici u Parlamentu BiH zastupati stvove i odluke koje donese Narodna skupština Republike Srpske. Dakle, prije nego što i sam pritisnem dugme na glasačkoj tastaturi u Parlamentu BiH, sasvim je izvjesno da ću, kao i moje kolege poslanici, imati jasno definisane zaključke i opredjeljenje Narodne skuštine Republike Srpske.Iako smo mi, srpski poslanici, u Parlamentu BiH poslednja karika u tom lancu očuvanja ustavno-pravnog i teritorijalnog statusa Republike Srpske, ubjedjen sam da će ona biti najčvršća i da nema tog slabog šava na kojem bi mogla da pukne!

  Na kraju ponavljam, a to i znam, da svi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, čvrsto stoje uz srpske političke lidere koji su pozvani na butmirske razgovore, kao što istovremeno izražavamo i proteste što tim razgovorima ne prisustvuju i predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske, koji u Parlamentu BiH imaju svoje poslanike. Sasvim je jasno da je taj selektivni odabir političkih lidera imao nekoliko ciljeva. Najvažniji je onaj da sav teret ustavnih promjena u BiH bude natovaren na ledja Milorada Dodika. Nepozivanjem, recimo lidera SDS-a, zamisao onih koji vode razgovore je bila jasna, a to je - napraviti direktnu konfrontaciju na realaciji pozicija i opozicija u Republici Srpskoj, jer je to, po mišljenju nekih stratega, najbolji način za lomljenje kičme Republici Srpskoj?! Drugo, šta god da bude, barem takva je zamisao „medijatora“ ustavnih promjena, treba svu odgovornost fakturisati Miloradu Dodiku. Očito je da su takvi planovi pravljeni u glavama diletanata, jer dugme odluke je u mojim rukama i rukama mojih kolegica i kolega poslanika u Parlamentu BiH! A mi znamo šta ćemo i kako ćemo. Na prvom mjestu su interesi Republike Srpske i interesi srpskog naroda u BiH, a sve u skladu sa poštivanjem Ustava Republike Srpske i Ustava BIH!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva