Slavko Jovičić -

Ljiljan zamirisao u Gvantanamu

Autor sjovicicslavuj | 17 Oktobar, 2009 | read_nums (484)

  Dan & noć - 16.10.2009
   PIŠE: DOBRILA MAJSTOROVIĆ 

   Otvorenim zahtjevom da se vođa "alžirske grupe" Bensajah Belkacem pusti na slobodu iz američke vojne baze Gvantanamo na Kubi i da mu se omogući nesmetano intergrisanje u bh. društvo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokazao je da između njegovog matičnog SDP i nacionalističke SDA, u stvari, nema nikakve razlike.

   Ovo je "Fokusu" kazao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, istakavši da je SDA tokom rata u BiH dovela na hiljade islamskih svetih ratnika, a Komšićeva i Lagumdžijina SDP danas te iste bjelosvjetske teroriste "vadi" iz zatvora i pruža im sigurno utočište u Sarajevu i drugim federalnim gradovima.

  - Komšić je ovim htio da skine anatemu sa svog stranačkog šefa, koji je Belkacema i drugu petoricu Alžiraca u januaru 2002. godine predao američkim vlastima, na osnovu indicija da su pripremali napade na ambasade SAD i Velike Britanije. Lagumdžija je to tada uradio da bi se dodvorio Amerikancima, a danas pokajnički insistira na povratku terorista u BiH - naveo je Jovičić.

  Za "izvođača radova" Lagumdžija je, navodi Jovičić, izabrao "zlatnog ljiljana" Komšića, koji bi cvjetni aranžman, zvani BiH, htio da obogati i egzotičnim cvijećem s Bliskog istoka. Opijen mirisom ljiljana, ruže i bliskoistočnog cvijeća, Komšić je zapucao put Vašingtona i tražio, ni manje ni više, nego oslobađanje dokazanog teroriste i njegov povratak u BiH. Jovičić je zapitao da li mu je možda ponio i novi biometrijski pasoš, s kojim bi se vratio u Sarajevo.

  --------------------------------------------

  - To što Komšić radi, uopšte ne treba da čudi, jer je on jedan običan klovn, beskrajno odan bošnjačkom narodu i njegovim interesima. Ono što treba da čudi i zabrinjava jeste ponašanje međunarodne zajednice, prije svih visokog predstavnika, Valentina Incka, i američkog ambasadora, Čarla Ingliša, koji bi, ako ništa drugo, trebalo bar da se oglase o ovom pitanju - rekao je Darko Trifunović, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

  Izostanak reakcije, tvrdi on, upućuje na činjenicu da su Čarls Ingliš, Rafi Gregorijan, Dejvid Švendimen i Dru Engel odmetnuti članovi američke administracije, jer, ako nikom drugom, bar bi njima moralo biti važno koga to, u stvari, Komšić želi da rehabilituje. Trifunović je podsjetio da je Belkacem američkim vlastima priznao da je pripremao napad na ambasade, te da drugi nisu umiješani, zbog čega su preostala petorica članova "alžirske grupe" pušteni iz Gvantanama. Prema riječima Darka Trifunovića, ćutanjem Ingliš i Incko potvrđuju već ranije iznijete teze da su u BiH došli kako bi prikrili mutne rabote međunarodne zajednice i njihovo otvoreno koketiranje s radikalnim islamistima.

  ----------------------------------------------

  Predsjedavajući zajedničke parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije, Mirko Okolić, kazao je "Fokusu" da je Komšić i ovaj put pokazao da se miješa u tuđi posao, a da pri tome ne obraća pažnju ni na čije mišljenje.

  - Nije mi poznato da li je Komšić prije polaska u SAD kontaktirao s bilo kojom bezbjednosnom agencijom i raspitao se o liku i djelu Belkacema, ali teško je vjerovati da mu nije poznato ko je taj čovjek. Ako je on otvoreno priznao da je pripremao napade na teritoriji BiH i ako je označen kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti u Americi, zašto bi onda takav čovjek bio dobrodošao u BiH - zapitao je Okolić.

  ------------------------------------------------------

  ĆURGUZ: Zna se ko je Belkacema doveo u BiH

  Predsjednik BORS, Pantelija Ćurguz, tvrdi da potez Komšića nije nikakva novost niti nešto neobično, jer se zna da i njemu i Harisu Silajdžiću ne pada na pamet da raskrste s prošlošću i da građanima ove zemlje obezbijede normalan život. Takvog života, smatra Ćurguz, u BiH neće biti sve dok su u njoj ljudi poput Belkacema i njemu slični.

  Začuđujuće je, tvrdi on, što ni međunarodni predstavnici ne reaguju u ovom slučaju.

  - Da je u pitanju nešto slično na srpskoj strani, sigurno je da bi svi zvaničnici do sada bili smijenjeni - rekao je Ćurguz.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva