Slavko Jovičić -

Predstavnički dom Parlamenta BiH: Sve drugačije kada se reflektori ugase

Autor sjovicicslavuj | 16 Oktobar, 2009 | read_nums (421)
   
   
   Na druženjima ne paze iz koje su stranke i entiteta. Ko se s kim druži?
   
   
   
  Foto: Arhiv
  16.10.2009.

  • Najprisnija druženja na prijemima ambasadora • O politici uz kafu...

   Da prosječan posmatrač, neupućen u bh. političke prilike i ćud ovdašnjih političara, ima priliku pratiti sjednice Državnog parlamenta, stekao bi utisak da će parlamentarci žučne rasprave okončati fizičkim sukobom.

  Skidanje maski

  Količina međunacionalne mržnje, omalovažavanja drugog i drugačijeg, međusobno vrijeđanje, pozivi na otcjepljenje ili preispitivanje naziva države BiH, koje smo ranije imali priliku čuti od kadra SNSD-a, ali i druge ispade predstavnika parlamentarnih stranaka, nisu ništa drugo do predstave za naivne.

  Jer, kada se reflektori ugase, a crvena lampica koja prisutne upozorava da je u toku zasjedanje u Bijeloj sali zgrade državnih institucija isključi, "glumci skidaju maske". Tada postaju obični smrtnici koji vole dobro popiti, pojesti, družiti se i na koncu našaliti. U tom trenutku zaboravlja se ko je iz koje stranke, kako se zove i u kojem entitetu živi.

  Evo jednog primjera. Prije nekoliko mjeseci Zenica je bila domaćin kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo koju je BiH igrala protiv Turske. Istog dana zasjedao je i Predstavnički dom Državnog parlamenta. Na pauzi zasjedanja razgovarali su poslanik i potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović i poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj. U veseloj atmosferi dogovarali su se o odlasku na utakmicu po završetku sjednice. Na kraju nisu otišli jer je Slavuja "boljela noga".

  Jovičić je jučer s nama rado podijelio detalje druženja parlamentaraca izvan skupštinske sale. I sam priznaje da je znatno drukčija slika kada se poslanici nađu daleko od očiju javnosti, odnosno novinara.

  - Tada je atmosfera realnija, pa rekao bih i prisnija u svim komunikacijama. Ne mogu reći da je baš idilična, ali je drugarska i opuštenija. Nema onih tenzija i napetosti koje su svima uočljive na sjednicama. Sa svim kolegama u Parlamentu nastojim da sam u dobrim i kolegijalnim odnosima. Ako treba nekoga posebno da izdvojim, onda su to Sadik Ahmetović, Sadik Bahtić, Remzija Kadrić, Slavko Matić, Jerko Ivanković Lijanović, Beriz Belkić... - nabraja Slavuj.

  On na koncu zaključuje da su najprisnija i najopuštenija druženja na brojnim prijemima koje za parlamentarce priređuju strani ambasadori.

  Prenijeti u politiku

  I poslanik SDA Sadik Ahmetović kaže nam da je potpuno drugačija slika parlamentaraca izvan poslaničkih klupa te da bi mu bilo drago kada bi se ta prijateljska atmosfera prenijela i na politički život u BiH.

  - Bilo bi zaista dobro da javnost o tome ima sliku. Ljudi bi potpuno promijenili mišljenje o nama. Zbog teritorijalne blizine, najčešće se družim s kolegom Prodanovićem (Lazarom) iz SNSD-a, ali kada imam priliku, rado se vidim i s ostalim kolegama. Vrlo rijetko tada pričamo o politici. Uz kafu uživamo u opuštenoj atmosferi - rekao nam je Ahmetović.

  --------------------------------------------

  Tandem Belkić - Živković

  Osim Slavuja i Ahmetovića, koji su, kako ćemo kasnije saznati, vrlo dobri prijatelji, odlično se razumiju i predsjedavajući Državnog parlamenta Milorad Živković i dopredsjedavajući Beriz Belkić. Osim kada se glasa.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva