Slavko Jovičić -

Građani BiH još dugo neće zapjevati himnu

Autor sjovicicslavuj | 11 Oktobar, 2009 | read_nums (444)
  Teme
   11.10.2009.
   
  Majkić: Nema smisla
  Foto: Arhiv

  Sada nema političkog kapaciteta da se taj posao iznese, poručuje Majkić...

  Građani BiH koji istinski vole svoju zemlju još dugo će, prema svemu sudeći, uprkos želji da zapjevaju tekst nacionalne pjesme, nijemo gledati ispred sebe kada čuju tonove državne himnne.

  Nemogućnost domaćih parlamentaraca da se dogovore i osporavanje iz RS svega što je državno, sada je već sigurno, u postojećem sastavu Državnog parlamenta do narednih izbora neće se promijeniti. No, pokušali smo pronaći odgovor kada hoće?!

  - Dajte, molim vas! U ovom trenutku o tome nema smisla ni govoriti. To će doći samo po sebi. Sada nema političkog kapaciteta da se taj posao iznese. Treba riješiti mnoge stvari koje su nam ostavljene neriješene. Tek ćemo nakon toga vidjeti postoji li u bliskoj budućnosti preduslov da se takvo nešto uredi - odgovorila nam je dopredsjedavajuća Doma naroda Državnog parlamenta Dušanka Majkić, koja je zajedno s ostatkom delegata iz Kluba Srba najodgovornija za propali pokušaj da građani BiH konačno dobiju tekst himne.

  Bivši član Komisije za izradu teksta himne Slavko Jovičić kazao je da mu više ne pada na pamet da učestvuje u ovakvom projektu.

  - Nikada više ne bih radio u toj komisiji! Zakon je definitivno oboren i ne može se ponovo, tek tako pojaviti. Ne vidim način niti mogućnost da se uopšte radi na tom projektu. Jedino je moguće raspisati pozivni konkurs za određeni broj autora, ali je opet mala vjerovatnoća da će prijedlog dobiti podršku u Parlamentu - istakao je Jovičić.

  Nemoguće je sve zadovoljiti


  Od 339 predloženih tekstova, koliko ih je pristiglo na adresu Komisije koju je formiralo Vijeće ministara BiH, u konačnici je nakon godinu rada pronađen kompromis za jedan. Ovog puta, više niko od članova Komisije nije spreman da toliko vremena provede radeći na propalom projektu.

  - Postavlja se pitanje kako bi trebao izgledati tekst koji bi odgovarao svima. Reći ću vam: "Nikako!" Nemoguće je zadovoljiti Srbe, Hrvate i Bošnjake i napisati tekst koji će biti obilježje jedne zemlje i koji će svima odgovarati - smatra Jovičić.

  Autor: S. ROŽAJAC

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva