Slavko Jovičić -

Slavko Jovičić Slavuj: Živio fudbal!

Autor sjovicicslavuj | 13 Oktobar, 2009 | read_nums (449)
  Puls
  12.10.2009

  Nakon odigravanja fudbalskih utakmica za plasman na svjetsko prvenstvo, koje će se iduće godine održati u Južnoj Africi, utisci se polako svode u realne okvire i analiziraju se svi detalji i rezultati konačnog bilansa, odnosno plasmana mnogih evropskih reprezentacija.

  Pošto je u BiH sve sporno i skoro sve još nedefinisano, eto, i fudbal se ovdje drukčije shvata, mada se igra istim loptama, standardizovanim od strane FIFA i UEFA. Naime, u subotu su nogometaši BiH igrali odlučujuću utakmicu sa Estonijom za plasman u baraž i uspjeli su da Estonce poraze na njihovom terenu s pristojnih dva gola razlike u korist "Ćirinih sinova"...

  Samo sat kasnije, fudbalska reprezentacija Srbije je u direktnom susretu protiv Rumunije na beogradskoj "Marakani" direktno odlučivala o svom plasmanu na svjetsko prvenstvo i ne samo da je odlučila, nego je s "petardom" u mreži, do nogu potukla Rumune. U izvanrednom ambijentu na prepunoj beogradskoj "Marakani", sve što je lijepo i što krasi fudbal, kao najvažniju sporednu stvar na svijetu, viđeno je. Viđen je nestvaran ambijent frenetičnog navijanja srpskih navijača, navijača koji za svoje ponašanje i bodrenje srpskih mladića na terenu, zaslužuju najveće ocjene i samo riječi pohvala. Ne samo da je skoro 50.000 navijača bilo dvanaesti igrač srpskih orlova, već su napravili takav ambijent koji u Beogradu još do sada nije viđen. Dovoljno je reći da na stadionu nije zapaljena nijedna prskalica, a kamoli da je bačena petarda ili kao ranije da je grunuo uobičajeni neki "topovski udar", koji su u prethodnim vremenima bili neizbježni "rekviziti" neodgovornih i nedobronamjernih navijača. Dakle, Srbija, Beograd i svi prisutni na "Marakani", zaslužuju najviše ocjene i sve čestitke za jedan ovakav ugođaj i izvanrednu fudbalsku predstavu koju su pružili izabranici Radomira Antića...

  E sad o utakmicama i njihovim refleksijama na stanje nacija u BiH. Tri konstitutivna naroda u BiH su se različito ponašali i osjećali nakon subotnje fudbalske noći. Najradosniji su svakako bili Srbi iz Republike Srpske, čijih je nekoliko hiljada navijača bilo direktno prisutno na "Marakani". Nakon što je beogradska utakmica decenije završena i nakon što se samo moglo čestitati fudbalerima Srbije na sjajnoj igri i plasmanu na svjetsko prvenstvo, istovremeno se slavlje prenijelo i na ulice u skoro svim gradovima RS. Po već provjerenom scenariju, prvo su gradovima kružile na desetine automobila okićenih zastavama RS i Srbije uz, naravno, zaglušujuću buku automobilskih sirena i pjesmu navijača ogrnutih srpskim zastavama. Slična navijačka euforija se odvijala i u gradovima FBiH u kojima su Bošnjaci dominantna većina. Slavila se pobjeda BiH nad Estoncima i plasman Ćirinih momaka u baraž, a baraž je posljednja, ali i mnogo neizvjesnija stepenica za plasman na svjetsko prvenstvo.

  Sasvim različita slika bila je u gradovima s hrvatskom većinom, posebno u Zapadnoj Hercegovini i u Centralnoj Bosni, Kiseljaku, Vitezu... Oči hrvatskih navijača u BiH, bile su okrenute prema utakmici u Ukrajini, gdje su igrale reprezentacije Ukrajine i Engleske. Hrvatski navijači su bili uz Englesku reprezentaciju, jer bi pobjeda Engleza davala velike šane reprezentaciji Hrvatske da se i "kockasti" nađu u baražu i da tu traže svoju šansu za plasman u Južnu Afriku. Ali, očekivanja Hrvata iz BiH su se raspršila kao mjehur od sapunice, jer su Englezi izgubili i tako je Ukrajina i definitivno eliminisala momčad Slavena Bilića i iz teorijske mogućnosti za odlazak na svjetsko prvenstvo....

  Tako su, doduše, tri naroda u BiH imala različite razloge za zadovoljstvo, odnosno nezadovoljstvo. Raspletom završnice kvalifikacija, Srbi iz RS, naravno imali su najviše razloga za radost, jer je Srbija, kolo prije kraja i definitivno vizirala pasoše za učešće na najvećem fudbalskom takmičenju sljedeće godine u Južnoj Africi.

  Bošnjaci sa strepnjom i dalje očekuju presudne utakmice u baražu, dok Hrvatima ostaje samo žal za propuštenom šansom za plasman Hrvatske, koja više nema skoro ni teoretskih šansi da se nađe čak ni u baražu.

  O ljubavi i patriotizmu prema BiH, ovaj put, ni riječ! Fudbal je, kako rekoh, ipak, najvažnija sporedna stvar na svijetu. Živio fudbal!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva