Slavko Jovičić -

Завршена расправа о Закону о антикорупцији

Autor sjovicicslavuj | 30 Septembar, 2009 | read_nums (580)

   

  САРАЈЕВО, 30. СЕПТЕМБРА (СРНА) - У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ завршена је расправа у првом читању о Приједлогу закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, који је један од преосталих услова из Мапе пута за либерализацију визног режима.

  Већина посланика који су учествовали у расправи критиковали су што сједници не присуствује нико из Савјета министара, који је предлагач закона о антикорупционом тијелу.

  Посланица Странке за БиХ Азра Хаџиахметовић предлагала је да се овај законски приједлог на данашњој сједници разматра и усваја и у другом читању, што су подржале њене клупске колеге, док је знатан број осталих дискутаната оцијенио да нема потребе журити, поготово што се на дневном реду није нашао и Кривични закон, који је такође услов за либерализацију визног режима.

  У приједлогу закона достављеном у парламентарну дискусију није одређено сједиште будуће агенције, већ је остављена празна црта, што је дио посланика навело на то да по свом нахођењу предлажу гдје би сједиште могло бити.

  Предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић истакао је да је мјесто сједишта агенције битна ствар и подсјетио да се посланици из Републике Српске залажу за децентрализацију институција БиХ.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић сматра да је ефикасну борбу против корупције и других пошасти могуће водити увођњем максималних казни.

  Приједлогом закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције предвиђено је оснивање Агенције чији је циљ превенција утицаја корупције на развој демократије, поштовања основних људских права и слобода, подривање економског и привредног развоја БиХ те координација борбе против корупције.

  Агенција би требало да буде независна и самостална управна организација, која за свој рад одговара Парламентарној скупштини БиХ.

  За расправу о тачкама дневног реда које су претходиле овом приједлогу закона није било заинтересованих посланика.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva