Slavko Jovičić -

Још нема ни дневног реда

Autor sjovicicslavuj | 30 Septembar, 2009 | read_nums (566)

   

  САРАЈЕВО, 30. СЕПТЕМБРА (СРНА) – Представнички дом парламента БиХ два сата од почетка сједнице није усвојио дневни ред, а неизвјесно је када ће то урадити будући да је приједлог да се у дневни ред уврсти информација о кршењу људских права Илије Јуришића, који је у Србији осуђен за злочин над Тузланском колоном 1992. године, изазвала бурну расправу.

  Посланик СДП БиХ Денис Бећировић затражио је да се у дневни ред уврсти ова тачка, пријетећи да је 200 000 грађана Тузле, Јуришићевих суграђана, спремно да блокира институције БиХ у случају да оне не узму у разматрање овог случаја.

  Посланици из Републике Српске бурно су реаговали на овај приједлог протестујући што посланици из Федерације БиХ нису били досљедни и тражили заштиту Срба којима је под оптужбом за ратни злочин суђено у Србији и другим земљама.

  Лазар Продановић из СНСД-а заложио се за индивидуализацију злочина, истичући да не може да схвати да неко напад на Тузланску колону и убиство 51 човјека у њој, само зато што су Срби или припадници ЈНА, сматра херојством.

  "Мораћете признати да је неко крив за овај злочин над недужним људима", поручио је Продановић.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић подсјетио је да из БиХ није било реакција на суђење Зворничкој групи у Београду, а одсуство реакција из Републике Српске на то суђење он је образложио немијешањем у рад правосудних институција.

  Наводећи имена више Срба који су процесуирани и осуђени у иностранству, независни посланик Момчило Новаковић је рекао да Бећировићева иницијатива није искрена, док је шеф Клуба посланика СНСД Драго Калабић оцијенио да се све иницијативе СДП-а своде на укидање Србије.

  Калабић је реакције из ФБиХ на пресуду Јуришићу упоредио и са реакцијама на ослобађање бившег предсједника РС Биљане Плавшић, истичући да некима није довољно ни то што је неко осуђен и одслужио казну.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић подсјетио је да из БиХ није било реакција на суђење Зворничкој групи у Београду, иако су том приликом изречене драстичне казне.

  Посланик СДА Бериз Белкић устврдио је да суђење Јуришићу у Београду представља повреду суверенитета БиХ.

  "Одакле право некоме ко је инволвиран у рат у БиХ да узима правду у своје руке", додао је Белкић.

  Прекидајући расправу о Бећировићевој иницијативи посланицима се обратио предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић како би их упознао да је Савјет министара данас испунио све обавезе из Мапе пута за либерализацију визног режима.

  Шпирић је позвао Парламент да испуни свој дио обавеза када је у питању пут БиХ ка бијелој шенгенској листи.


  My picture!

Kategorije

Arhiva