Slavko Jovičić -

Неизвјестан дневни ред

Autor sjovicicslavuj | 30 Septembar, 2009 | read_nums (629)

   

  САРАЈЕВО, 30. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас ће разматрати приједлоге закона о измјенама и допунама Кривичног закона, те закона о Тужилаштву и о Суду БиХ, уколико надлежна комисија прије почетка сједнице оконча потребну процедуру.

  Уставно-правна комисија овог дома оставила је посланицима могућност да до данас, односно до краја истека пословничког рока од 15 дана, доставе приједлоге амандмана на ове законе.

  Усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ један је од услова из Мапе пута за либерализацију визног режима, а сриједа, 30. септембар, посљедњи је дан за евентуалну измјену извјештаја о напретку БиХ у испуњавању постављених задатака који се шаље Европској комисији.

  Амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ доставио је посланик СНСД-а Славко Јовичић, који тражи да се овим законом предвиде казне од једне до пет година за оне који у јавности српски народ назову геноцидним, Републику Српску (РС) геноцидном творевином, а протекли рат у БиХ назову агресијом.

  Достављање амандмана на Кривични закон најавио је и независни посланик Момчило Новаковић.

  Док посланици СДА и Странке за БиХ траже останак међународних тужилаца и судија, предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић уложио је амандмане којима се останак страних тужилаца и судија у правосуђу БиХ ограничава до краја 2010. године.

  Приједлозима закона о измјенама и допунама закона о Тужилаштву БиХ и о Суду БиХ, које је Представнички дом у првом читању усвојио на сједници средином септембра, предвиђен је останак страних судија и тужилаца у предметима за ратне злочине до краја 2012. године.

  На предложеном дневном реду сједнице су Приједлог закона о примјени Римског статута Међународног кривичног суда и сарадњи са Међународним кривичним судом, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву БиХ, те Приједлог закона о противминском дјеловању у БиХ.

  Посланици би требало да разматрају и Приједлог закона о слободним зонама у БиХ, те Приједлог закона о допуни Закона о службеном гласилу БиХ. Планирано је да се пред Посланичким домом нађе и више извјештаја и информација. 


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva