Slavko Jovičić -

Парламент БиХ: Одгођена одлука о страним судијама

Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2009 | read_nums (502)

  Уставно-правна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одлучила је да данас не разматра приједлоге закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, Закона о Суду БиХ и Закона о Тужилаштву БиХ како би се посланицима омогућило да у наредна два дана, до када траје пословнички рок, доставе амандмане на ове законске приједлоге.

  28/09/2009 | Извор: СРНА

  Чланови Уставно-правне комисије једногласно су одлучили да се наведена три приједлога закона скину са дневног реда данашње сједнице и да их разматрају у сриједу, непосредно прије заказаног засједања Представничког дома.

  Овим би се омогућило да се испоштује рок од 15 дана за достављање амандмана, који истиче у сриједу, али и да Представнички дом, након што Комисија одржи сједницу и размотри амандмане, истог дана разматра наведене законске приједлоге.

  Усвајање измјена и допуна Кривичног закона БиХ један је од услова из "мапе пута" за либерализацију визног режима, а сриједа, 30. септембар, задњи је дан за евентуалну измјену извјештаја о напретку БиХ у испуњавању постављених задатака који се шаље Европској комисији.

  До сада су Уставно-правној комисији стигли амандмани предсједавајућег Представничког дома Милорада Живковића да се учешће страних тужилаца и судија у правосуђу БиХ оконча до краја 2010. године, умјесто приједлозима закона предвиђеног краја 2012. године.

  Живковић је образложио да се до тада могу реализовати све започете или планиране активности у другостепеним процесима за ратне злочине, у којима је предвиђено учешће страних тужилаца и судија.

  Амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ доставио је посланик СНСД-а Славко Јовичић, који тражи да се овим законом предвиде казне од једне до пет година за оне који у јавности РС и српски народ назову геноцидним, а протекли рат у БиХ агресијом.

  Према Јовичићевом образложењу, Дјетонски споразум протекли рат описао је као "трагични сукоб у региону", а не постоји ниједна пресуда која каже да су српски народ и РС геноцидни или да је рат у БиХ био "агресија".

  Достављање амандмана на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона у законском року најавио је и независни посланик Момчило Новаковић.

  Уставно-правна комисија утврдила је постојање уставног основа и подржала принципе више приједлога закона разматраних у првом читању те подржала Приједлог закона о допуни Закона о службеном гласилу БиХ и Приједлог закона о примјени Римског статута Међународног кривичног суда и сарадњи са Међународним кривичним судом.

   http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=9644

  ---------------------------------------------------------

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva