Slavko Jovičić -

Odgođena odluka o krivičnom zakonu BiH i stranim sudijama

Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2009 | read_nums (542)
  R. F. | 28.09.2009 

  Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučila je juče da ne razmatra prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH kako bi se poslanicima omogućilo da do kada traje poslovnički rok, dostave amandmane na ove zakonske prijedloge.

   

  Članovi Komisije jednoglasno su odlučili da se navedena tri prijedloga zakona skinu s dnevnog reda sjednice i da ih razmatraju u srijedu, neposredno prije zakazanog zasjedanja Predstavničkog doma.

  Ovim bi se omogućilo da se ispoštuje rok od 15 dana za dostavljanje amandmana, koji ističe u srijedu, ali i da Predstavnički dom, nakon što Komisija održi sjednicu i razmotri amandmane, istog dana razmatra navedene zakonske prijedloge.

  Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH jedan je od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, a 30. septembra, zadnji je dan za eventualnu izmjenu izvještaja o napretku BiH u ispunjavanju postavljenih zadataka koji se šalje Evropskoj komisiji.

  Do sada su Ustavnopravnoj komisiji stigli amandmani predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Milorada Živkovića, da se učešće stranih tužilaca i sudija u pravosuđu BiH okonča do kraja 2010. godine, umjesto prijedloga zakona kojim je predviđen ostanak stranih sudija do kraja 2012. godine.

  Živković je obrazložio da se do tada mogu realizovati sve započete ili planirane aktivnosti u drugostepenim procesima za ratne zločine, u kojima je predviđeno učešće stranih tužilaca i sudija.

  Amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH dostavio je poslanik SNSD Slavko Jovičić, koji traži da se ovim zakonom predvide kazne od jedne do pet godina za one koji u javnosti RS i srpski narod nazovu genocidnim, a protekli rat u BiH agresijom.

  Prema Jovičićevom obrazloženju, Djetonski sporazum protekli rat opisao je kao tragični sukob u regionu, a ne postoji nijedna presuda koja kaže da su srpski narod i RS genocidni ili da je rat u BiH bio agresija.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva