Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ: BiH u drugom stanju

Autor sjovicicslavuj | 14 Avgust, 2009 | read_nums (423)
  PULS - kolumna

  14.08.2009

  Avgust je mjesec godišnjih odmora i to je tako od davnina. Osjeti se to na svakom koraku, a i golim okom se da primijetiti.

  Prvo, po pravilu, svi gradovi u ove dane izgledaju skoro kao pusti. Stiče se utisak da je polovina stanovništva negdje na moru i da se zasluženo odmara. Neki se, bogami, cijelu godinu nisu ni umorili, jer gotovo da ništa nisu ni radili. I to je baš apsurdna situacija, svojstvena zemljama kao što je BiH. Zapravo, na morima svjetskih mondenskih ljetovališta odmaraju se oni koji u svom životu nikad ništa nisu ni radili!? Ali, baš oni, jedino, imaju para za skupe turneje i putešestvija po odmaralištima od Tunisa, Kipra, Kariba, a najviše je onih koji se zaustave na Jadranskom moru.

  Federalci se uglavnom odlučuju za Hrvatsko primorje, dok Srbi iz Republike Srpske, kao po inerciji, još uvijek, pretežno, idu na crnogorski dio Jadranskog mora. Istina, ima mnogo i onih Srba koji su se na vrijeme i u svakojakoj "oskudici" skućili i vlasnici su vila, uglavnom, na crnogorskoj obali. Hrvati iz BiH, razumljivo, razmilili su se širom Dalmacije, dok Bošnjaka ima i tamo i onamo, ma svugdje, a ni Turska nije baš tako daleko?! Kako sada stvari stoje, još ove godine biće moguće ovako, jer je s komšijama još na snazi bezvizni režim.

  A, dogodine, eh, čeka nas bezvezni režim. Pasoši...vize...devize - ako se kojim slučajem, bar malo, izvučemo iz ove stravične ekonomske krize!? Ostaće nam, ipak, ona Bregovićeva legendarna pjesma - "Putuj Selma" i niko više!

  Vrlo često se zapitam - zašto je i priroda bila nepravedna prema nama u BiH, pa je tako naše čiste i zelene rijeke, recimo, Neretvu, okrenula u njihovo, komšijsko plavo Jadransko more, dok je nas ostavila u trajnom i beskonačnom sivilu!? Ali, šta je, tu je! Zapitam se ja, takođe, ko je onda ostao u vrelim gradovima RS i FBiH? Ostali su oni koji ionako cijelu godinu jedva sastavljaju kraj s krajem i koji se bore za biološko preživljavanje.

  Međutim, u opustjelim gradovima stiče se utisak da je više od polovine prelijepih dama u blaženom stanju, dakle, u trudničkoj ljetnoj odori, i to je najljepša slika u ovim vrelim danima, koja se može vidjeti skoro na svakom šetalištu. Pogrešan bi bio zaključak da će se zbog takvih prelijepih kadrova enormno povećati natalitet. Nažalost, neće, jer zna se da trudnice ne idu na more. Ne godi im klima i prženje na plažama.

  Ali, gdje u ove sparne i neradne dane ide BiH? Nije BiH trudna, ali jeste u drugom stanju. Jer, s BiH su u ljubavnoj vezi mnogobrojni stranci kojima nigdje na svijetu ne može biti bolje nego ovdje. Ovdje im je bolje, nego čak i u mjestima odakle dolaze u ovu zemlju. Razloga je više. Najvažniji je onaj materijalni, jer ovolika primanja ne mogu za deset godina rada ostvariti u svojoj državi, kao što to mogu samo za jednu godinu nerada u BiH.

  Pokušavam da utvrdim ko je to od stranaca najviše "zaljubljen" u BiH i s kim je to BiH ostala u drugom stanju. Bogami, bez DNK analize to, izgleda, nije moguće utvrditi, jer BiH su, poznato je to, svi stranci (s)jebali onako kako su oni htjeli, a BiH nije mogla da se odbrani od njih, jer je ovakva jadna - bespomoćna. Ne znam, ali ponekad mi se čini da je na hiljade njih, tj. stranaca, imalo odnos s ovom zemljom. Ne mislim ja na seksualni odnos, već na to da su iz BiH odnosili i iznosili sva materijalna bogatstva i bjesomučno su, onako svojski se zalažući, pustošili ovu prirodno i privredno bogatu zemlju.

  Auuu... nisam ja zaboravio ni domaće, ove naše haračlije, koji ništa manje nisu pustošili i harali ovu zemlju, ali malo je ovo prostora da i o njima koju prozborim. A, ako se baš radi o onim, dakle, intimnim stvarima, onda medicina kaže da kod normalnih trudnica trudnoća traje devet mjeseci, jedino kod trudne BiH, evo, ta trudnoća traje više od dvadeset godina.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva