Slavko Jovičić -

БиХ - ЈОВИЧИЋ: Утврдити судбину свих несталих

Autor sjovicicslavuj | 5 Avgust, 2009 | read_nums (320)

   

  САРАЈЕВО, 5. АВГУСТА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је да је добро што је пронађено тијело Авде Палића, али да је индикативно да су међународна заједница и надлежне институције учиниле много више на овом, него на другим случајевима.

  "Добро је што је пронађено Палићево тијело, али шта ћемо са још 10 000 несталих, да ли ће њихове породице икада сазнати истину о њиховом страдању", рекао је Јовичић Срни и истакао да треба поставити питање зашто се чекало осам година на ДНК налаз, ако је тијело ексхумирано 2001. године.

  Јовичић је рекао да не може да спекулише о томе да ли се намјерно чекало на објављивање ДНК налаза да би се вршио притисак на институције РС и да се уцјењује српски народ.

  Он је нагласио да се увијек залагао да сви нестали буду пронађени, без обзира које су нације и вјероисповијести, и да њихове породице сазнају истину, али да све показује да БиХ функционише само од случаја до случаја и да се ради селективно и пристрасно.

  "Овај случај показује да у БиХ нема никаквих могућности за било какав напредак док се не разјасне судбине људи који су нестали, али је несхватљиво да се 17 година након завршетка рата потражује још више од 10 000 несталих", рекао је Јовичић и додао да је несхватљиво да у Сарајеву није пронађено још ни једно нестало лице.

  Према његовим ријечима, Срби ће чекати још сто година и неће добити никакве налазе, јер за њих нема ДНК налаза.

  Палићеви посмртни остаци, који су се налазили у мртвачници у Високом, идентификовани су, а његово тијело је ексхумирано из масовне гробнице у новембру 2001. године у Враголовима код Рогатице.

  Лабораторија за ДНК-а анализу Међународне комисије за нестала лица доставила је Институту за нестала лица БиХ ДНК извјештај који потврђује да се међу ексхумираним 2001. године у масовној гробници на локалитету Гајеви у селу Враголови, општина Рогатица, налазе посмртни остаци пуковника некадашње Армије БиХ и ратног команданта Жепе Авде Палића.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva