Slavko Jovičić -

BiH - Krivične zbog krađe originala Dejtona i Cefte

Autor sjovicicslavuj | 4 Avgust, 2009 | read_nums (378)

  SARAJEVO, 04.08.2009.

  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić podneo krivične prijave zbog nestanka originala dva najvažnija međunarodna sporazuma za BiH
                                            Slavko Jovičić

  BiH NEMA NI USTAVA... Slavko Jovičić Slavuj

  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj podneo je juče Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv NN lica u Predsedništvu BiH koja su odgovorna za krađu originalnog primerka Dejtonskog mirovnog sporazuma.
   ______________________________________________________________
  BUHA: NE ZNAM GDE SU ORIGINALI!
  Nekadašnji ministar spoljnih poslova RS i član dejtonske delegacija RS Aleksa Buha kaže da zna da je po jedan primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma bio kod bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića i kod nekadašnjeg predsednika NS RS Momčila Krajišnika. Međutim, Buha tvrdi da mu dalja sudbina tih dokumenata nije poznata.
  - Jedan primerak sigurno postoji u Beogradu, a znam da je originalni Dejtonski sporazum dobio i Alija Izetbegović. Ja zaista ne znam gde su ti dokumenti. To treba da pitate nadležne u institucijama BiH - kaže Buha.
  ________________________________________________________
  Jovičić je podneo i krivičnu prijavu protiv ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja, koga smatra odgovornim za nestanak originalnog teksta Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).
  Poslanik SNSD-a kaže da se na ovaj korak odlučio jer je neverovatno da se godinu i po pošto je član Predsedništva BiH Željko Komšić zvanično priznao da je original Dejtonskog sporazuma nestao, nijedna nadležna institucija nije pozabavila tim pitanjem, niti je povela bilo kakvu istragu o tome.

  Neko mora da odgovara

  - Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma je Ustav BiH i prosto je neshvatljivo da niko ne odgovara zato što je nestao Ustav kao najvažniji akt u ovoj zemlji. Dejtonskim sporazumom su definisani unutrašnji odnosi u BiH nakon ratne kataklizme koja je pogodila sve ovdašnje narode.
  Opravdano se postavlja pitanje da li može da funkcioniše zemlja u kojoj najvažniji akti na volšeban i misteriozan način nestane, a da niko za to ne snosi odgovornost, niti nadležne institucije čine bilo šta da pronađu kradljivce - kaže Jovičić.

  On dodaje da je protiv šefa diplomatije Svena Alkalaja podneo krivičnu prijavu, jer upravo njega smatra najodgovornijim za nestanak originala CEFTA sporazuma iz Ministarstva spoljnih poslova.

  - Ukrali su nam najvažniji pravni akt i jedan tako ozbiljan dokument kao što je CEFTA, a političari raspravljaju o tome da li će se legalizovati istopolni brakovi. To najbolje pokazuje da živimo u potpuno izvraćenoj zemlji. To je nedopustivo i neko mora da ogovara za to - kaže Jovičić.

  U sarajevskom kantonalnom tužilaštvu Pressu RS je potvrđeno da je član Predsedništva BiH Željko Komšić u februaru prošle godine prijavio nestanak originalne verzije Dejtonskog sporazuma. Oni, međutim, nisu mogli da nam kažu u kojoj fazi je istraga.

  dejtonski sporazum

  - Tužilac koji vodi ovaj predmet je na godišnjem odmoru - kratko nam je rečeno u Kantonalnomn tužilaštvu u Sarajevu.
  Dokument namerno zaturen

  Što je najgore, institucije BiH ne mogu da pronađu ni tekst Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), iako je taj sporazum potpisan pre nepune tri godine (19. septembra 2006. godine). Analitičari smatraju da je reč o dva nezapamćena skandala, koji epilog moraju da dobiju na sudu.
  _________________________________________________________________
  fakti
   *  Dejtonski mirovni sporazum potpisan je 21. novembra 1995. godine u američkoj vazduhoplovnoj bazi „Rajt Peterson" u Dejtonu
   *  Dejtonski sporazum je zvanično verifikovan 14. decembra u Parizu
   *  Svi potpisnici sporazuma dobili su po jednu originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku
  n Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić u februaru prošle godine priznao je da u BiH ne postoji originalna verzija ovog dokumenta
  ___________________________________________________________________
  Politički analitičar Gostimir Popović podržava Jovičićev potez i kaže da slučaj „Dejton" na najbolji način govori o neozbiljnosti, neodgovornosti, pa i mešetarenju u zajedničkim institucijama BiH.

  - Originalni Dejton mora da bude negde, ali je pitanje kome odgovara da on i dalje bude zaturen i da ga tumači kako ko hoće. Tim pitanjem hitno moraju da se pozabave nadležne institucije i to treba isterati na čistinu da se zaustave manipulacije.

  Kada je reč o Alkalaju, odavno je jasno da on radi sve osim onoga što mu je u opisu posla. Njega je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić odavno trebalo da smeni zbog štete koju je naneo BiH - kaže Popović.
  Dugogodišnji obaveštajac i nekadašnji načelnik Državne bezbednosti RS Predrag Ćeranić kaže da nestanak originalnog Dejtonskog sporazuma predstavlja neverovatan bezbednosni propust. Međutim, on ističe da je mnogo važnije da se zaustavi antidejtonsko delovanje u BiH.

  - Svakako da je nestanak tog dokumenta skandal sam po sebi, ali sadržaj Dejtonskog sporazuma je poznat široj javnosti i bilo bi mnogo svrsishodnije da se SIPA i Tužilaštvo BiH pozabave onima koji ga krše. Deklaracija SDA sa poslednjeg Kongresa ove stranke je potpuno antidejtonska, a da i ne govorim o ratno-huškačkoj retorici vodećih bošnjačkih političara i njihovim izjavama da može da dođe do rata ako se ne promeni ustav. Oni stvaraju atmosferu straha i međunacionalne netrpeljivosti, koja neodoljivo podseća na početak devedesetih. To treba sprečiti i sankcionisati - kaže Ćeranić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva