Slavko Jovičić -

BiH - Milijuni za stranke nisu “kresani”

Autor sjovicicslavuj | 30 Jul, 2009 | read_nums (382)

  Piše: Dario Pušić
  Četvrtak, 30 Srpanj 2009 

  SARAJEVO - Iako je recesija u punom naletu zahvatila našu zemlju, te unatoč činjenici da su vlasti BiH počele donositi mjere štednje u svim oblastima, samo je novac za financiranje političkih stranaka iz proračuna ostao netaknut. Tako da će stranke i dalje, bez obzira na krizu, godišnje dobivati više od 13 milijuna maraka.

  Stoga, pojedini političari tvrde kako su se rezovi prvo trebali napraviti u onim područjima koja su najmanje potrebna, a zahtijevaju izdvajanje najvećeg broja sredstava.

  “Ne postoji stavka u proračunu u kojoj nije moguće napraviti uštede. A upravo je trebalo početi s kresanjem novca za političke stranke”, kategoričan je zastupnik SNSD-a u državnom Parlamentu Slavko Jovičić, kazavši kako postoji još niz neproduktivnih djelatnosti koje mnogo koštaju državu. Umjesto toga, povučeni su potezi obrnutim redoslijedom, pa su se tako na udaru našle plaće socijalno ugroženijih kategorija.

  Milijunski iznosi

  S druge strane, iako na državnoj razini stranke i ne uzimaju pretjerano mnogo novca, problem su entitetski, županijski i općinski proračuni u kojima stavke za financiranje političkih stranaka doslovno “jedu” novac građana BiH. Tako je na državnoj razini za rad parlamentarnih skupina isplaćen iznos od 495.000 maraka, dok su političke stranke dobile 192.836 maraka. No, zato se mnogo veća sredstva isplaćuju preko nižih proračuna, pa tako zabrinjava brojka koju najjače političke stranke dobivaju tijekom godine. Rekorderi su stranke SDA, SNSD, SDP i SBiH. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, za jednu je godinu SDA zaradio 2,4 milijuna maraka iz različitih proračuna. Slijedi ga SNSD s 1,9 milijuna,  SDP s 1,8  te SBiH s 1,7 milijuna maraka u godinu dana. HDZ BiH također se može pohvaliti velikim iznosom budući da su za godinu dana, prema podacima SIP-a, dobili milijun maraka. Od ostalih hrvatskih stranaka treba navesti HDZ 1990. s 295.000 maraka, te HSP (Đapić - dr. Jurišić) s 211.000 milijuna maraka.

  Došlo bi do uštede

  Predsjednik Kluba SDP-a u državnom Parlamentu Jozo Križanović upozorava pak kako bi se kod rezanja troškova za političke stranke pojavio problem velikog broja razina vlasti i proračuna iz kojih se financiraju stranke. No, svakako podržava mogućnost smanjenja izdvajanja sredstava za političke stranke, jer bi se takvim potezom, naravno ukoliko bi njime bile obuhvaćene sve razine vlasti, došlo do ne baš beznačajnih ušteda. Istodobno bi se, smatra Križanović, poslala i poruka kako su političari i stranke voljni zajedno s građanima podnijeti teret krize. Ipak, u dosadašnjim rebalansima kaže kako se takva mogućnost nije nijednom spomenula, istaknuvši da je to očiti pokazatelj kako političari ne žele sami sebi smanjiti primanja.

  13.201,970 maraka isplaćeno je političkim strankama u BiH
  495.000 maraka dobili su parlamentarni klubovi u Parlamentu BiH
  2,4 milijuna maraka za jednu je godinu dobio SDA iz različitih proračuna
  1,9 milijuna maraka dobio je SNSD
  1,8 milijuna maraka iz proračuna je izdvojeno za SDP
  1,7 milijuna maraka u godini dana uzeo je SBiH
  1 milijun maraka dobio je HDZ BiH
  295.000 maraka izdvojeno je za HDZ 1990.

  Novac za klubove

  Najveću zbrku stvara način raspodjele sredstava iz državnog proračuna, posebno onih namijenjenih radu klubova. Naime,  ovdje se ne radi o novcu za rad političkih stranaka, nego samo za poboljšanje rada klubova, što bi trebalo značiti da se novac, barem zakonski, treba trošiti tek na stručne programe za koje pojedini zastupnici trebaju angažirati i stručne osobe. No, kako se novac iskorištava, ovisi od kluba do kluba.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva