Slavko Jovičić -

BiH - Dominacija diplomatije

Autor sjovicicslavuj | 30 Jul, 2009 | read_nums (411)

  Puls - kolumna

   Piše Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

  30.07.2009

  Mnogo je prilika, da ne kažem svakodnevnih, kada kao plitičar i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH kontaktiram s mnogim ambasadorima i drugim diplomatama zemalja koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH

   

  Uglavnom, radi se o diplomatama čije zemlje imaju političku i ekonomsku dominaciju u BiH, pa i u samoj EU. Da odmah istaknem - nikad se svojom voljom, niti bilo kakvom znatiželjom, a pogotovo ne iz nekog drugog, pa na kraju krajeva, ni političkog interesa, ne susrećem s bilo kojim ambasadorom drugih država. Susreti su, dakle, različiti.

  Želim otvoreno reći da su ti kontakti iz raznih motiva, ali uglavnom svi su na inicijativu određenog broja ambasadora iz jednog dijela međunarodne zajednice, mada mi još niko i nikad nije objasnio ko, u stvari, čini međunarodnu zajednicu i na koji način?

  Zbog toga postavljam logično pitanje: da li međunarodnu zajednicu čine najmnogoljudnije zemlje svijeta, recimo Kina ili možda Indija, pa onda Rusija ili Japan...itd. itd. Ali, da se ne lažemo, međunarodna zajednica jesu SAD i još četiri-pet najjačih zemalja EU.

  Ima i onih susreta koji su isforsirani interesima država, koje putem svojih ambasada u BiH žele da se miješaju u unutrašnje stvari naše zemlje, što je svakako u suprotnosti s Poveljom Ujedinjenih nacija o suverenosti i samostalnosti svake zemlje na svijetu.

  No, moram naglasiti da je BiH specifična zemlja u mnogo čemu u odnosu na druge države članice EU, pa i na članice UN. Ali, mnogi ambasadori u BiH, u mnogim slučajevima nastoje da se stave i iznad Ustava ove zemlje i oni bi htjeli  da naše unutrašnje odnose uređuju onako kako to oni misle da treba ili kako su dobili zadatak svojih država da rade i sprovode politiku ucjena, ultimatuma, pa i otvorenih prijetnji, kako mi to ovdje jednostavno kažemo - zavrtanjem ruku nama političarima!

  U unutrašnje stvari BiH se svako i iz svojih interesa miješa i svi stranci, počev od nevladinih organizacija, pa sve do evropskih parlamentaraca, diplomata, čak i estradnih ličnosti, dakle svi bi oni da uređuju unutrašnje stvari u našoj zemlji, što je nedopustivo. A nama, izabranim predstavnicima naroda u BiH, stalno spočitavaju da smo neefikasni, da ne radimo u interesu građana ove zemlje, da ovo i ono ne ispunjavamo što, eto, oni traže od nas.

  Pogrešna je to percepcija, jer je ovo zemlja nevjerovatnih apsurda. Kažu nam Evropejci da s OHR-om ne možemo u EU, a ne žele da ukinu istu tu instituciju. Traže, kažimo, od BiH biometrijske pasoše, što je u redu, i time uslovljavaju BiH za dobijanje bezviznog režima. A naša susjedna zemlja Hrvatska već godinama ima bezvizni režim sa članicama EU i nikad od Hrvatske ta ista EU nije tražila biometrijske pasoše?! Zar samo ovaj eklatantan primjer ne govori o dvostrukim aršinima te iste Evrope. I niz je drugih uslovljavanja i ucjena koje se samo fakturišu BiH.

  Svjestan sam ja potpuno da mi iz BiH ne možemo diktirati bilo kakve uslove EU, ali bar bi bilo korektno da nas ta ista unija razumije i da nam pomogne tako što se neće miješati u sve i svašta, niti će nam postavljati nemoguće uslove. Recimo, odakle pravo bilo kojem stranom diplomati da on odlučuje hoće li stranci biti angažovani u institucijama pravosudnog sistema BiH. Samo ih pitam da li bi oni sami to dozvolili u svojim zemljama da, recimo, naš sudija radi u njihovoj mjesnoj zajednici!? Naravno da ne bi nikada ni pomislili da to urade! Ali, ovdje je moguće sve što nigdje u svijetu nije!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva