Slavko Jovičić -

BiH - Prisluškivanje: Strah zbog iskustava s bivšim režimom

Autor sjovicicslavuj | 29 Jul, 2009 | read_nums (625)
   
   
   

  Svi se bojimo otuđenih centara moći koji imaju privatne centre za prisluškivanje, kaže Mehmedović...
   
   
   
   
   
  Mehmedović: Nepoznat broj
   
  Foto: Arhiv
   
  29.07.2009.

  Bosna i Hercegovina prošle godine dobila je najsavremeniju opremu za prisluškivanje svih telekomunikacijskih veza. Prema zakonskim propisima, OSA i SIPA, ali samo uz odobrenje suda ili tužilaštva, mogu presretati mobilne i fiksne komunikacije, internet-komunikacije, poput elektronske pošte, faks poruka... Upućeni tvrde da takav sistem, osim BiH, koriste brojne razvijene zemlje, pogotovo nakon 11. septembra.

  Smjena u SIPA-i

  No, danas niko ne može reći koliko se bh. građana prisluškuje. To tvrde i članovi Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

  - Građani se ne trebaju bojati legalnog prisluškivanja koje vrše OSA i SIPA, jer je sistem tako postavljen da ne može doći do zloupotreba. No, svi se bojimo otuđenih centara moći koji imaju privatne centre za prisluškivanje. A koliko je takvih, nelegalnih prisluškivača, ne znamo - kaže za "Dnevni avaz" Šemsudin Mehmedović, član Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

  Mehmedović dodaje kako je "imao provjerene informacije o tome da postoje pokretni centri koji su u službi establišmenta RS".

  - Riječ je o nelegalnom centru koji prisluškuje sve političke protivnike Milorada Dodika, kako u RS tako i cijeloj BiH - tvrdi Mehmedović, dodajući da i odluka visokog predstavnika da smijeni načelnika u SIPA-i Radislava Jovičića ima veze s tim.

  Slavko Jovičić, član Komisije za nadzor nad radom OSA-e, kaže da zbog loših iskustava s bivšim režimom ljudi još strahuju od prisluškivanja.

  Javno emitiranje

  - Sistem prisluškivanja nije stavljen u funkciju zbog čestitih ljudi, nego je potreban BiH zbog lopova, mafije i kriminalaca - smatra Slavko Jovičić, ističući svoju podršku rukovodstvu OSA-e, na čiji je rad "ponosan, jer za njih nije stigla nijedna pritužba Komisiji".

  Osvrćući se na to što se u javnosti emitiraju tajno snimljeni, odnosno prisluškivani razgovori, Slavko Jovičić naglašava da je nužno utvrditi ko se sve bavi nelegalnim prisluškivanjem. Zato je Komisija za nadzor nad radom OSA-e zatražila da u idućoj godini bude izdvojen novac za kupovinu opreme koja bi mogla locirati i blokirati sve nezakonite prisluškivače.

  Privatni prisluškivač za 2.000 KM


  Slavko Jovičić tvrdi i da u BiH postoji zaostavština nelegalnih agencija bivših pripadnika raznih službi koje su se odmetnule od sistema i sada se bave nelegalnim prisluškivanjem.

  - Nije tajna da se za 2.000 ili 3.000 KM može kupiti uređaj za prisluškivanje s manjim dometom. Zamislite šta se tek može nabaviti za 20.000 KM, a te pare mnogi su spremni dati. Zato nam je oprema za otkrivanje tih prisluškivača neophodna - ističe on.

  Autor: S. ŠKULETIĆ

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva