Slavko Jovičić -

BOŠNJACI NE ODUSTAJU OD RATA - Reagovanja na izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića

Autor sjovicicslavuj | 29 Jun, 2009 | read_nums (543)

  FRANKFURTSKE VESTI

  29.06.2009.

  ________________________________________________________

  POLITIČKI POENI PO CENU MIRA: Sulejman Tihić  

  Izjava predsednika Stranke demokratske akcije BiH Sulejmana Tihića da do ukidanja OHR-a ne treba doći dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom može doći i do sukoba, prema ocenama srpskih političara, pokazuje da Bošnjaci u svojim glavama nisu odustali od ratnih ciljeva i da samo lakoverni su mogli poverovati u Tihićevu iskrenost kada je rekao da "RS niko ne može ukinuti".

  - U glavama svih Bošnjaka rat još nije završen i oni ne žele BiH kao jedinstvenu državu tri naroda, nego BiH kao islamsku državu koja bi se proširila na Sandžak, do Podgorica i Kumanova, ako ikako može - prokomentarisao je Tihićevu izjavu za "Vesti" poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj. Rata u BiH, dodaje on, neće biti, jer to ne zavisi od ideja Tihića, Silajdžića i Lagumdžije.

  ____________________________________________________

  Zamenik predsednika SDS-a Predrag Kovač ocenio je da Tihićeva izjava potvrđuje da BiH opstaje zahvaljujući snažnim spoljnim pritiscima. - Ti Tihićevi vapaji za OHR-om takođe potvrđuju da je OHR proteklih 13 godina bio produžena ruka bošnjačkih političara i da je pod floskulom "duha Dejtona" nametao rešenja u BiH koja su je udaljavala od dejtonske strukture ka državi po meri jednog naroda, bošnjačkog - smatra Kovač.

  BiH može da funkcioniše na isključivo na dejtonskom ustavu, a svaka težnja ka uspostavljanju ratne Republike BiH, kao što priželjkuje Tihić, može značiti samo njen kraj. I ako neko rasturi BiH to će biti bošnjački političari i njihove aspiracije - naglasio je Predrag Kovač. Zamenik predsednika SDS-a ističe da je Tihićeva izjava i "poslednje upozorenje lakovernim srpskim političarima da moraju povući svoj potpis sa banjalučke izjave o teritorijalnoj prekompoziciji BiH na četiri teritorijalne jedinice" (aluzija na sporazum Dodik-Tihić-Čović).

  _________________________________________________________

  Potpredsednik PDP-a Branislav Borenović kazao je našem listu da Tihićeva izjava pokazuje da je on u fazi takmičenja sa Harisom Silajdžićem kako bi se dodvorio svojim biračima. - Na taj način, on samo radikalizuje političke prilike u ovoj zemlji i ne doprinosi njenoj stabilizaciji. Tek kada OHR ode bićemo sigurni da imamo normalnu zemlju - naglasio je Borenović.

  __________________________________________________________________

  Lider radikala Milanko Mihajlica poručio je: - Vuk dlaku menja, al' ćud nikada. SDA se nikada nije odrekla svog cilja: Republike BiH i ukidanja RS. Sejući strah u glavama običnih ljudi, uz podršku OHR-a i njima naklonjenog međunarodnog faktora, pokušavaju da realizuju ratne ciljeve - naveo je lider radikala.

  __________________________________________________________________

  O ustavu u Francuskoj? Sarajevski mediji objavili su da bi lideri osam partija iz BiH trebalo, 9. i 10. jula, u francuskom gradiću Taluar, da razgovaraju o modalitetima promena Ustava BiH. U RS poziv za ovaj sastanak još niko nije dobio, a sudeći prema prvim reakcijama niko mu se neće ni odazvati. - Pošto je "Dnevni avaz" to prvi objavio, SNSD neće učestvovati na sastanku, pa iako bi nam sada i došao zvaničan poziv za taj sastanak. Nepristojno je da se o tim stvarima prvo čita u tim novinama, ako je to tačno, mada ja mislim da nije - kazao je premijer RS Milorad Dodik.

  A. PANDUREVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva