Slavko Jovičić -

Парламент БиХ - Дневни ред без „возног“ реда?!

Autor sjovicicslavuj | 26 Jun, 2009 | read_nums (539)

  ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

  26.06.2009.

  Последња 56 седница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, одржана 24. јуна 2009. године, скоро да се није разликовала од свих претходно одржаних, барем од како сам ја на мандату и од како сам посланик, а то траје, ево, више од две и по године.

  Устаљена је процедура да се проширени колегиј, који чине председавајући и два заменика председавајућег Представничког дома,  заједно са шефовима посланичких клубова политичких странака које партиципирају у скупштини, договарају о тачкама дневног реда, које се дефинишу за наредно заседање парламента.

  Но, скоро увек неко од посланика, а поготово из опозиционог СДП-а /странка Златка Лагумџије/ на самој седници приликом усвајања дневног реда, предлаже неку нову допунску тачку за актуелно заседање парламента.

  Тако је било и на последњој седници Представничког дома, када је пословничку могућност предлагања допунске тачке дневног реда искористио посланик СДП-а Денис Бећиревић и кад је тражио  да се у дневни ред уврсти и тачка, како ју је  сам он дефинисао – „Разматрање закључака о штетности  антидејтонског и једностраног деловања председника Републике Србије Бориса Тадића у Босни и Херцеговини“!?

  Прво да кажем да је овакав захтев Дениса Бећиревића био мотивисан посетом  председника Републике Србије Бориса Тадића 22. јуна  Бања Луци.  Том приликом председник Републике Србије се  састао са највишим руководством Републике Српске.

  Сви медији су пропратили посету председника Републике Србије Бориса Тадића и свакоме су биле доступне све информације о разговорима, па и о самом иступу Бориса Тадића у Бања Луци који, да и то нагласим - ниједном речју није нарушио ни уставни, нити територијални интегритет БиХ, како је то за скупштинском говорницом образлагао Денис Бећиревић, и не само он, већ и сви бошњачки посланици који су учествовали у расправи.

  Нама, српским посланицима у Парламентарној скупштини БиХ никада није засметало  то што је председник Хрватске Стипе Месић пре само два три месеца боравио баш у Тузли, одакле је и колега Денис Бећиревић или што је премијер Републике Хрватске Иво Сенадер више пута боравио у Мостару.  Такве посете БиХ, односно Федерацији БиХ, нас политичаре из Републике Српске, једноставно се не дотићу, нити нам пада на ум да на било који начин реагујемо, нити да им придајемо било какав значај. Наравно да Денису Бећиревићу никада нису засметале такве посете.  А, и зашто би, разумљиво! Али забога, овде се ради о сасвим другим мотивима. Ради се Републици Српској и о посети председника нама братске Републике Србије, а то поред Дениса Бећиревића смета свим Бошњацима у БиХ, а поготово смета официјелном политичком естаблишменту из Сарајева, којi само признаје исправним и могућим оно што се закључи на некој башћаршијској сећијади.

    Но, да се вратим скупштинском заседању. Рекао бих - ништа изненађујуће, јер  управо је колега Бећиревић засигурно рекордер по броју покретања таквих и сличних иницијатива, односно „рекордер“ је у предлагању нових допунских тачака у већ усаглашени дневни ред.  И то није спорно, јер то предвиђа и Пословник о раду Представничког дома и  ради се о легитимном праву сваког од нас посланика да такву могућност и користимо. Али, оно што је индикативно – јесте чињеница да колега Денис Бећиревић скоро увек предлаже тачке дневног реда које имају додирне тачке и које су везане за све што има везе са Републиком Српском или са њеним највишим званичницима, и то  углавном Републику Српску и Милорада Додика увек ставља  у негативни контекст. Дакле, колега Бећиревића то ради, по скоро устаљеној пракси, иако  и сам зна   да такви његови  предлози никада  не могу добити подршку српских посланика у парламенту.

  Да појасним. Представнички дом Парламентарне скупштине броји 42 посланика. Од тог броја 14 је изабрано са простора Републике Српске и то 12 Срба /седам из СНСД-а, два из СДС-а, и по један из ПДП-а, ДНС-а и такође један је самостални посланик/ и још су ту и два Бошњака. Да би било који предлог добио подршку у парламенту, потребно је да се за тај предлог изјасни и да га подржи најмање пет посланика из ентитета Републике Српске, а десет из ентитета Федерације БиХ, јер је из тог ентитета изабрано 28 посланика.

  И као што већ рекох, Денис Бећиревић је тражио да се његов предлог уврсти у дневни ред и, наравно, да је и пре изјашњавања о уврштавању ове тачке у редовно заседање, онда кренула лавина дискусија и реплика за и против уврштавања његовог предлога као редовне тачке дневног реда. Као што се могло и очекивати, ми српски посланици из Републике Српске смо се оштро, али цивилизовано, демократски и аргументовано супроставили иницијативи Дениса Бећиревића, која и након више од два сата расправе није уврштена у дневни ред. Такође, бошњачки политичари су стали на страну Дениса Бећиревића, док су се хрватски посланици уздржали од учешћа у овом, српско-бошњачком политичком "обрачуну". Са обе стране је изговорено мноштво "историјских" чињеница? Незаобилазни су били и Жељко Комшић, страначки колега Дениса Бећиревића...Војислав Коштуница...и наравно као и увек и у свакој прилици - рат и ратна дешавања...

  Српски посланици нису могли да прихвате такав предлог, јер је аргументација и само дефинисање тачке дневног реда од стране Дениса Бећиревића, најблаже речено, било паушално и потпуно нетачно. О самој расправи и бројним дискусијама, репликама и полемикама везаним за неуспешан покушај Дениса Бећиревића да се његов предлог тачке дневног реда уврсти на самој седници – писаћу неком другом приликом, јер заиста имам шта да кажем, као што сам говорио и на самој седници Представничког дома. Говорили су, такође, и моје колеге из СНСД-а Милорад Живковић, Драго, Калабић, те Бранко Докић из ПДП-а, као и самостални посланик Момчило Новаковић, те Мирко Околић из СДС-а.

  НАПОМЕНА: Цели ток седнице је путем интернета преношен, а постоји и аудио запис који се налази на сајту Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и све се може чути и детаљно сазнати!

  Као што је познато - седнице парламента се телевизијски не преносе и сви они који су исто веће гледали информативне програме ништа нису могли сазнати, јер су све ТВ куће различито и штуро ивестиле о самом току седнице. Зависило је то од тога из којег је ентитета нека од телевизија. Исти случај је и са принтаним медијима и свим издањима која су сутрадан угледала светлост дана. Дакле, са исте седнице сви су различито извештавали?! Уосталом, као и увек и о свему другом. Хеј, ипак је ово Босна и Херцеговина, а то онда све јасно говори!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva