Slavko Jovičić -

Političare posvađali gay brakovi

Autor sjovicicslavuj | 22 Jun, 2009 | read_nums (510)
  22.06.2009.    

  SARAJEVO - Zakon o zabrani diskriminacije u BiH trenutačno se nalazi u amandmanskoj fazi te bi uskoro mogao doći i do njegovog drugog čitanja i usvajanja. Međutim, u javnosti se već digla prašina zbog stavke koja zabranjuje diskriminaciju na osnovi spolne orijentacije. Iako se radi o uvjetu za liberalizaciju viznog režima, ova stavka mogla bi biti i najveći kamen spoticanja prilikom usvajanja zakona, budući da su neki zastupnici već najavili ulaganje amandmana kojim će pokušati spriječiti mogućnost sklapanja istospolnih zajednica.

  Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu državnog Parlamentu Slavko Jovičić kaže da se u sadašnjem  prijedlogu zakona ne spominje definitivno legaliziranje istospolnog braka, no on ostavlja pravnu osnovu prema kojoj bi određene grupacije mogle zatražiti legalizaciju takvih brakova. Zbog toga će amandmani njegove stranke na ovaj zakon biti usmjereni na zabranu takve vrste zajednice.

  Pitanje braka

  Međutim, zastupnik SDP-a Denis Bećirević ne slaže se s bilo kakvim ograničavanjima te kaže kako građani ove zemlje moraju uživati sva ona prava koja uživaju i građani Europske unije. Što se tiče stava SDP-a Bećirević upozorava kako je BiH država u kojoj postoje masovna kršenja elementarnih ljudskih prava te je stoga ovakav zakon zaista potreban.
  “On mora biti usklađen s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Sve ono što su ljudska prava građana EU-a trebaju biti i prava naših građana, tim više što je naše opredjeljenje ulazak u ovu zajednicu”, upozorio je Bećirević.

  Ivo Miro Jović izaslanik HDZ-a BiH u državnom Domu naroda upozorava kako bi ovaj zakon u sadašnjem obliku bio u suprotnosti sa Zakonom o braku koji govori o bračnoj zajednici muškarca i žene.
  “Ovaj bi zakon negirao tu odredbu i omogućio istospolni brak, što je različito od istospole zajednice. No ne želimo dirati u privatna prava čovjeka i njegove seksualne orijentacije”, naglasio je Jović.

  Ne treba ga mijenjati

  Inače, ranije je Muhamed Džemidžić, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, naglasio kako je usvajanje zakona o zabrani diskriminacije nužno za priključivanje BiH EU-u, naglasivši kako ga treba usvojiti bez izmjena. S njim su se složili i predstavnici Udruženja Q, koji misle da zakon ni u kojem slučaju ne bi trebalo mijenjati, jer on u suprotnom ne bi imao smisla. Naglasili su kako bi cijeli posao propao, ukoliko bi u amandmanima bila ukinuta odrednica “spolna orijentacija”.

  Sukob mišljenja

  Iz Udruženja Q ističu da, ukoliko bude promijenjen, ovaj zakon EU neće prihvatiti te će odrednica “spolna orijentacija” morati biti vraćena nakon nekog vremena. Međutim Međureligijsko vijeće napominje da, iako nisu protiv njegovo donošenja, ovaj zakon diskriminira vjerske zajednice i dira u instituciju braka.

  Piše: D. Pušić  


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva