Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: Biometrijski pasoši

Autor sjovicicslavuj | 16 Jun, 2009 | read_nums (614)

  Akteri i kreatori biometrijskih dokumenata u BiH kao jedan od glavnih argumenata (pored savremenosti pasoša) navode povećanje bezbjednosti podataka koji će biti pohranjeni u jedinstvenoj bazi, dakako u informacionom sistemu svih ličnih i skeniranih informacija o nama, o svakom pojedincu, na nivou zemlje.

  Ako ništa drugo, onda je bar za početak, u najmanju ruku, bilo pametno sačekati iskustva drugih zemalja i ne žuriti previše, kao što se to ovdje stalno dešava i to pod pritiskom drugih, najviše pod pritiskom EU i pogotvo domaće javnosti. Svi oni zajedno, od domaćih vlasti traže da se što prije ispune uslovi i da se na taj način dođe do bezviznog režima za građane BiH. No, i da su stvari u tom pogledu sasvim jasne i da su potpuno čiste, ipak ne može se sve svesti samo na jedan aspekt, odnosno samo na teren navodne bezbjednosti.

  Nauka bez etike je vrlo opasna stvar! U BiH je mnogo tih opasnih stvari i nije preporučljivo igrati se s narodnom voljom. Doduše, vlast nikada ništa nije ni pitala narod, niti je bila zainteresovana za mišljenje i za volju sopstven(og)ih naroda. U BiH postoje tri naroda i to konstitutivna, a samim tim, onda naravno da postoje i tri različite narodne volje!

  Svi podaci u jednom "papiru"!

  Atomske i nuklearne bombe, svojevremeno su bili vrhunski dometi nauke i savremenih naučnih dostignuća, ali su i istovremeno bili najniži domet ljudske etike i pametnog rasuđivanja o korisnosti novih naučnih otkrića, i izlišno je onda posebno naglašavati da su ona usmjerena protiv budućnosti čovječanstva, uošte. Ova problematika biometrije nije samo primarno tehnološkog i samo bezbjednosnog, već etičkog i društvenog karaktera. Ona prijeti da iz temelja redefiniše odnos građanina i vlasti, zarad proklamovane bezbjednosti i bezviznog režima.

  Biometrijske lične karte i pasoši počinju agresivno da se nameću tek poslije događaja od 11. septembra 2001. godine, nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington. Niko, međutim, do dana-današnjeg nije objasnio na koji način bi biometrijska dokumenta mogla da spriječe eventualne terorističke napade?

  Poenta je u sljedećem. Mnogi pobornici biometrije u strahovitoj su zabludi, jer svima je jasno da teroristi ne kriju svoj identitet, već oni uvijek kriju svoje terorističke namjere. Njih nikakva biometrija neće moći spriječiti u nakani da izvrše neko terorističko djelo i zato su oni latentna opasnost po svjetski mir. To onda implicira na činjenicu da nikakvi biometrijski pasoši, niti druga dokumenta, neće moći da prodru do mentalnih sklopova terorista i njihovih zločinačkih namjera. U sprečavanju terorizma primjenjuju se druge operativne i tehničke mjere i metodi, a ne samo i isključivo biometrijski podaci.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva